
Frisse drankensector deelt gezondheidsambitie nieuwe coalitie
Sector staat open voor gesprek over brede suikerbelasting, maar is verbaasd over verdubbeling verbruiksbelasting op korte termijn.
Sector staat open voor gesprek over brede suikerbelasting, maar is verbaasd over verdubbeling verbruiksbelasting op korte termijn.
Wist u dat een standaard blikje energiedrank van 250 ml 80 mg cafeïne bevat? Dat dit ongeveer evenveel is als in een kop filterkoffie (90 mg)? En wist u dat er al een code is voor de etikettering en marketing van energydranken? Hierin is onder andere geregeld dat er geen marketingactiviteiten gericht op kinderen tot 16 jaar zijn, dat er geen marketingactiviteiten op middelbare scholen mogen en dat op het etiket staat ‘Consumeer met mate’.
Drie op de vijf Nederlanders let op de hoeveelheid suiker in frisse dranken. Dat is een derde meer dan een jaar geleden. Een kwart koopt om dezelfde reden kleinere verpakkingen. Dit blijkt het Frisse Dranken onderzoek 2021. ‘De Nederlander is gezonder gaan drinken. Het steeds uitgebreidere aanbod maakt het de consument ook makkelijker bewuste keuzes te maken. Dat doen ze dan ook.’
Statiegeld op kleine plastic flessen is een belangrijke stap in het verder vergroten van de circulariteit van onze PET-flessen en het verkleinen van het aandeel zwerfafval.’ Aldus Taco Juriaanse, directeur van FWS. ‘En eind volgend jaar komt er ook statiegeld op blikjes. Daarmee komt ons doel dat er uiteindelijk geen verpakkingsmateriaal verloren gaat, steeds dichterbij.’
Op woensdag 3 februari heeft de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat bekend gemaakt dat zij vervroegd heeft besloten tot de invoering van statiegeld op blikjes.
Onderzoek toont aan: veel mensen die thuiswerken missen de routine van kantoor. Ook de vanzelfsprekendheid waarmee aan het begin van een vergadering of teamoverleg één of meerdere kannen water op tafel werden gezet, ontbreekt thuis.
Nederlandse consumenten kiezen steeds vaker voor mineraalwater – al dan niet met een smaakje – als gezonde dorstlesser.
78% van de jongeren tussen de 13 en 18 jaar drinkt geen energiedrank. En 12% van de jongeren drinkt het 2 keer per maand of minder. Dit blijkt uit cijfers van Gfk.
Europarlementariër Jan Huitema bracht een werkbezoek aan frisdrankproducent Vrumona. Dit in het kader van het Circulair Economy Action Plan van de Europese Commissie.
Uit de jaarlijkse monitoringscijfers van FWS blijkt dat frisdrankproducenten voorlopen op de afspraken uit het Nationaal Preventieakkoord.
Literatuuronderzoek RIVM laat zien dat er geen direct bewijs is voor de effectiviteit van dergelijke maatregelen.
Vandaag is aangekondigd dat er vanaf 2021 ook statiegeld op kleine plastic flessen geheven zal worden. FWS vindt het logisch dat dit besluit nu genomen is.