Gezonde levensstijl

Een goede gezondheid is het belangrijkste dat er is. Om gezond te blijven is naast voldoende beweging een gezonde en gevarieerde voeding essentieel. Met hulp van de Schijf van Vijf is het eenvoudiger eten en drinken gevarieerder en gezonder te maken. Het brede aanbod verfrissende dorstlessers maakt het voor de consument gemakkelijker bewustere keuzes te maken. Suikervrije of minder suiker bevattende frisdranken, sappen, waters met een smaakje en kleinere verpakkingen sluiten hier goed bij aan.

Lees meer over gevarieerde hydratatie

Gevarieerd eten en drinken is gezond

Nationale Frisse Drankenonderzoek 2021

  1. 3 op de 5 Nederlanders let op de hoeveelheid suiker in frisdrank. 
  2. Ligth en zero frisdranken worden vooral gedronken omdat er minder suiker en calorieën in zitten. 
  3. Water wordt gedurende de dag het meest gedronken. Vruchtensappen worden het meest tijdens ontbijt en lunch gedronken. 
  4. Light en zero frisdrank, vruchtensap en water met een smaakje worden vaker gekozen voor variatie. 
  5. Een derde van de Nederlandsers vindt het belangrijk dat verpakkingen kunnen worden ingezameld en een kwart dat ze reclyclebaar zijn. 
  6. De ruime meerderheid vindt dat er statiegeld moet worden gevraagd voor blikjes en plastic- en glazen flessen. 

Nationaal Preventieakkoord

De frisdrankensector heeft in het kader van het Nationaal Preventieakkoord afgesproken om de calorieën die via frisse dranken worden ingenomen in 2020 met 25% en in 2030 met 30% te verlagen. Dit wordt o.a. gerealiseerd door de vermindering van suiker in bestaande producten, door de introductie van steeds meer frisse dranken zonder suiker (zero) of heel weinig suiker (light) en door de introductie van kleinere verpakkingen. 

Lees verder

FWS | minder calorieën in frisse dranken

Zoetstoffen als vervanging voor suiker

In light en zero frisdranken is suiker gedeeltelijk of geheel vervangen door zoetstoffen. Ze leveren daarom veel minder energie dan de regular frisdranken. Een light frisdrank moet minstens 30% minder suikers of calorieën bevatten dan een gewone frisdrank. Bij zero varianten is helemaal geen suiker toegevoegd aan de frisdrank. Op het etiket van een frisdrank staat altijd vermeld of zoetstoffen zijn gebruikt en hoeveel calorieën het product oplevert. 

Lees er alles over op zoetstoffen.nl

Zoetstoffen als vervanging voor suiker