Eerste stap naar consumentvriendelijk statiegeldsysteem voor blik

Nieuws /

Op 9 maart 2022 kondigde het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) aan dat supermarkten alsnog hebben besloten de inname van statiegeldblikjes binnen de bestaande infrastructuur te laten plaatsvinden.  Als producenten (o.a. verenigd in FWS) zijn we blij dat consumenten met deze stap vanaf 1 januari 2023 naast PET-flesjes ook hun blikjes in de supermarkt kunnen inleveren. Wij zien dit als een eerste stap om te komen tot een landelijk dekkend, fijnmazig, consumentvriendelijk en transparant  non-profit systeem voor een effectieve inzameling van blikjes.

Om zoveel mogelijk blikjes te kunnen innemen en recyclen, is een goed werkend en effectief systeem nodig waar niet alleen alle supermarkten, maar ook andere verkooppunten en leveranciers aan meedoen. Dit vraagt om een goede gezamenlijke organisatie waarvoor aangesloten dient te worden bij de bestaande uitvoeringsorganisatie Statiegeld Nederland.

Als producenten zijn wij verantwoordelijk voor het inzamelen en recyclen van onze verpakkingen. Daar hebben wij de winkels wel bij nodig.