
Suikerreductie verdient een serieuze aanpak, en dat is een brede aanpak
De overheid spant zich terecht in om een gezond voedingspatroon te stimuleren, maar waarom worden koek, snoep en chocolade dan ontzien bij de voorgenomen belastingverhogingen?
De overheid spant zich terecht in om een gezond voedingspatroon te stimuleren, maar waarom worden koek, snoep en chocolade dan ontzien bij de voorgenomen belastingverhogingen?
Het kabinet heeft op Prinsjesdag bevestigd dat de verbruiksbelasting op alcoholvrije dranken volgend jaar wordt verhoogd van ruim 8 cent naar ruim 26 cent per liter. FWS doet een oproep aan de Tweede Kamer: versnel de invoering van een slimme belasting op alle suikerrijke producten, zodat er echt een gezondheidsdoel wordt bereikt.
Nederlanders kiezen vaker voor gezondere dranken. In 2022 daalde het suikergehalte in de A-merken frisdrank en water met een derde ten opzichte van 2012. Consumenten zien deze ontwikkeling ook terug in het schap, zo blijkt uit het Frisse Dranken Onderzoek.
In juli 2023 hebben het ministerie van Financiën en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de uitkomsten gedeeld van het onderzoek naar een gedifferentieerde verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken. Hoewel FWS een gedifferentieerde belasting in principe toejuicht, zijn wij verbijsterd over de voorgestelde extra belastingverhogingen. Wij zijn er als branchevereniging van overtuigd dat de voorgestelde belasting beter, slimmer en eerlijker kan
Staatssecretaris Van Ooijen van VWS heeft op 25 april 2023 bekendgemaakt dat Nutri-Score vanaf 1 januari 2024 het officiële vrijwillige voedselkeuzelogo in Nederland wordt.
De Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters en Sappen (FWS) omarmt de ambitieuze doelstellingen die voortvloeien uit het Nationaal Programma Circulaire Economie 2023-2030. In aanloop naar het commissiedebat Circulaire Economie stipt FWS drie aandachtspunten aan.
De Tweede Kamer heeft 10 november ingestemd met het Belastingplan 2023. Daarbij is besloten de verhoging van de verbruiksbelasting op alcoholvrije dranken een jaar uit te stellen. Dit betekent dat de eerder aangekondigde verhoging pas per 2024 wordt doorgevoerd en waters dan ook direct worden uitgezonderd. FWS heeft dit steeds bepleit. De oorspronkelijk voorgestelde jojo-wetgeving wordt gelukkig gerepareerd. FWS is dan ook verheugd met deze uitkomst.
FWS heeft in een open brief de Tweede Kamer opgeroepen de verhoging van de verbruiksbelasting uit te stellen tot 1 januari 2024 en deze tijd te gebruiken om te komen tot een frisdrankenbelasting waarmee wel gezondheidsdoelen worden gediend. Deze aanpak voorkomt jojobeleid van de overheid. Lees hier de hele brief.
Onze sector heeft als missie om de meest duurzame manieren te ontwikkelen waarmee mensen van onze drankjes kunnen genieten, als onderdeel van een circulaire economie. We willen minder materiaal gebruiken waar dat kan en, bij de verpakkingen die we gebruiken, focussen op de circulariteit van die verpakkingen.
Het kabinet zet zich in voor een gezond, fit en veerkrachtig Nederland door het stimuleren van een gezonde leefstijl in een gezonde leefomgeving. Terecht wordt daarbij naast de doelen van het Nationaal Preventieakkoord ook meer aandacht aan bewegen gegeven. Het kabinet maakt hiervoor € 90 mln. vrij. FWS steunt deze inzet van het kabinet.
In het Coalitieakkoord is afgesproken om de verbruiksbelasting op frisdranken te verhogen. Dit moet volgend jaar € 300 miljoen extra opleveren. Dat betekent een verdubbeling van de al bestaande belasting. Een liter frisdrank en water wordt daardoor alleen al bijna 15 cent duurder. Geprobeerd wordt om deze verhoging te verkopen als een preventiemaatregel om overgewicht tegen te gaan. Maar het tegendeel is het geval. Dranken met geen tot weinig suiker zoals waters en lightproducten worden net zoveel verhoogd als dranken met suiker. Het Coalitieakkoord voorziet pas in 2024 enige reparatie door dan waters uit te zonderen van de verhoging.
Op 9 maart 2022 kondigde het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) aan dat supermarkten alsnog hebben besloten de inname van statiegeldblikjes binnen de bestaande infrastructuur te laten plaatsvinden.