Zorg dat je voldoende water drinkt!

Nieuws /

Onderzoek heeft aangetoond: veel mensen die thuiswerken missen de routine van kantoor. Ook de vanzelfsprekendheid waarmee aan het begin van een vergadering of teamoverleg één of meerdere kannen water op tafel werden gezet, ontbreekt thuis. Let er dus op dat je ook op thuiswerkdagen voldoende water drinkt, want een goede hydratatie bevordert je welbevinden en je productiviteit. 

Dat voldoende water drinken goed is voor lijf en leden weten de meeste mensen wel. Maar dat ook je hersenen sterk beïnvloed worden door de hoeveelheid vocht in het lichaam is veel minder bekend. Uit studies blijkt dat zelfs een lichte uitdroging de hersenfunctie negatief beïnvloedt. Je kunt je minder goed concentreren, bent sneller humeurig en de kans op hoofdpijn neemt toe. Dat geldt voor zowel vrouwen als mannen.

Veel Nederlandse kantoorwerkers hoefden voor de Corona-crisis over voldoende vochtinname nauwelijks na te denken. Er was de hele dag door koffie en thee, en overal stonden kannen met water, flesjes mineraalwater of waterkoelers. Nu thuiswerken de norm is geworden, is voldoende vocht drinken veel minder een automatisme. Zelfs dat vaste waterflesje voor onderweg staat werkeloos in een keukenkast. Om er toch voor te zorgen dat je voldoende drinkt kun je jezelf aan aantal goede gewoonten aanleren: 

Tips om voldoende te drinken

  • Drink een glas water direct bij het opstaan
  • Drink bij elke kop koffie, elk tussendoortje of elke maaltijd óók een glas water
  • Zorg dat je een flesje water tijdens het werken in het zicht hebt staan 
  • Drink verschillende soorten water/dranken. Variatie bevordert het plezier in drinken en daardoor wordt het gemakkelijker om de aanbevolen hoeveelheid vocht te halen
  • Drink gelijkmatig over de dag. Niet alleen wanneer je dorst hebt
  • Schenk een groot glas water in voorafgaand aan elke videocall en drink dat tijdens de meeting leeg
  • Neem tijdens pauzes een flesje water mee, zoals je dat vroeger deed als je onderweg was

Dus ook bij thuiswerken: drink 1,5 tot 2 liter vocht per dag! Check meer feiten over het drinken van water op de website Feitenoverwater.nl.