Rijksoverheid

Actuele informatie over de maatregen die de overheid in samenwerking met andere organisaties neemt om de verspreiding van het coronavirus te beperken is te lezen op de website van de Rijksoverheid. Naast een overzicht van veelgestelde vragen opgesteld voor werkgevers en werknemers, alsmede een overzicht van financiële regelingen, zijn ook de brieven over dit onderwerp te raadplegen die naar de Tweede Kamer zijn verstuurd te raadplegen.

 

 

KVK: coronaloket over Corona

De Kamer van Koophandel heeft op hun website een coronaloket geopend; een pagina met alles wat je als ondernemer moet weten over het coronavirus. Ook is het loket telefonisch bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur voor al je ondernemers­vragen.

 

 

VNO-NCW: crisisnummers en wegwijzer voor ondernemers

VNO-NCW, MKB-Nederland en PZO-ZZP hebben samen met de Kamer van Koophandel een coronaloket geopend voor ondernemers met vragen. Bij dit loket vind je informatie die kan helpen bij vragen over welke regelingen er bestaan, hoe je moet handelen in bepaalde gevallen en wat aanbevolen is om nu te doen. Het loket is ook telefonisch te bereiken via tel. 0800-2117 (op werkdagen tussen 08.30 en 17.00 uur). Let op: het is erg druk aan de telefoon. Er is ook een landelijk crisisnummer voor alle vragen over het coronavirus: tel. 0800-1351. Dit nummer is dagelijks bereikbaar tussen 08:00 en 20:00.

 

Verder heeft  VNO-NCW een compacte wegwijzer voor ondernemers ontwikkeld die zijn getroffen door de maatregelingen. Wat doe je als je minder werk hebt voor je personeel, tijdelijk geen inkomsten hebt als zzp’er, of bijvoorbeeld je belastingen niet op tijd kunt betalen? De wegwijzer is te downloaden op de website van VNO-NCW.

 

Iedere ondernemer die door de coronacrisis in financiële problemen is gekomen, kan op de site van VNO-NCW terecht voor meer informatie over uitstel van betaling van zijn belastingschuld.

 

 

MKB Nederland: impactanalysen ondernemers

De MKB Servicedesk heeft een gratis handreiking gemaakt. Zorg dat je intern alle risico’s en kansen duidelijk hebt met deze invulchecklist. Bepaal samen met je team de impact van de risico's en de maatregelen die je neemt. Download gratis deze handreiking van de MKB Servicedesk (alleen voor leden).

 

 

Belastingdienst

Belangrijk om te weten is dat ondernemers die in de problemen komen door het coronavirus, uitstel van betaling kunnen aanvragen bij de Belastingdienst. Een boete voor niet op tijd betalen hoeft nu niet te worden betaald. Op de website van de Belastingdienst is een kort overzicht met de gevolgen van het coronavirus en waar rekening mee gehouden moet worden. Op de site van MKB Nederland is een beknopte samenvatting voor ondernemers samengesteld.

 

Voor meer informatie over uitstel accijnzen en verbruiksbelasting klik hier

 

IRU over corona

Op de website van de International Road Union (IRU) is de laatste informatie per land in een pdf te vinden wat betreft afsluitingen en verboden.

 

RVO: internationaal zakendoen

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft in samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken en het internationale netwerk van ambassades en consulaten-generaal voor een aantal landen een lijst met veelgestelde vragen opgesteld over het coronavirus en het effect op internationaal zakendoen met de volgende landen: België, Canada, China, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Italië, Polen, Singapore, Spanje, Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk en Zuid-Korea.

 

 

Pensioenfonds Detailhandel: betalingsregeling

Werkgevers die premies afdragen aan het Pensioenfonds Detailhandel en die tijdelijk minder, of geen pensioenpremie kunnen betalen, komen in aanmerking voor uitstel van betaling. Deze werkgevers kunnen een betalingsregeling treffen met Pensioenfonds Detailhandel. Bijvoorbeeld door de premiebetaling uit te stellen van 14 dagen naar zestig dagen. Neem daarvoor contact op met de Corona-desk van Pensioenfonds Detailhandel, bereikbaar via betalen@pensioenfondsdetailhandel.nl of tussen 9:00 en 17:00 uur via telefoonnummer 088-1168381.