Uitstel is goed, maar geen tijd verliezen

Nieuws /

Zoals verwacht mag worden in een debat met belastingwoordvoerders over het Belastingplan is tijdens de behandeling met name gekeken naar kwaliteit van de wetgeving en de budgettaire consequenties. Het debat is helaas niet gebruikt om werk te maken van het bereiken van gezondheidsdoelen.

Geen tijd verloren laten gaan.
FWS vreest dat de invoering van een belasting op suikerhoudende dranken die wel bijdraagt aan gezondheidsdoelen op de lange baan wordt geschoven. Zo deelde de staatssecretaris van Financiën tussen neus en lippen door mee dat de uitkomsten van het onderzoek naar het omvormen van de verbruiksbelasting pas in de loop van de eerste helft van volgend jaar gaat verschijnen i.p.v. januari 2023 zoals oorspronkelijk aan Kamer meegedeeld. Daarnaast wil de Kamer belangrijke veranderingen in de belastingwetgeving al voor de zomer behandelen en daarmee is de tijd heel kort om te komen tot een belasting op suikerhoudende dranken die wel bijdraagt aan gezondheidsambities.

Snel VK suikertaks ook in Nederland
Onze hoop is gevestigd op de preventiewoordvoerders in de Tweede Kamer dat zij dit niet laten gebeuren. We hopen dat zij het kabinet tot spoed aansporen om snel te komen met een wetsvoorstel gericht op differentiatie van tarieven en het verbreden van de grondslag van de belasting. We hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden. Laten we gebruiken maken van de gestaffelde suikertaks 'Soft Drinks Industry Levy' die in het Verenigd Koninkrijk succesvol werkt. Een dergelijke belasting is een belangrijke stap op weg naar een brede suiker taks. Want daarmee zijn gezondheidsdoelen uiteindelijk het beste gediend.