Nutri-Score: vanaf 2024 officieel vrijwillig voedselkeuzelogo in Nederland

Nieuws /

Staatssecretaris Van Ooijen van VWS heeft op 25 april 2023 bekendgemaakt dat Nutri-Score vanaf 1 januari 2024 het officiële vrijwillige voedselkeuzelogo in Nederland wordt.

FWS is positief over het stimuleren van verantwoorde keuzes bij consumenten. De sector spant zich hier zelf ook actief voor in. Zo bieden wij o.a. een steeds gevarieerder assortiment – 62% van het aanbod bestaat momenteel uit laag-calorische dranken – en stimuleren we kleinere porties.

Een voedselkeuzelogo kan voor de consument een hulpmiddel te zijn om binnen een productcategorie, zoals de frisdrankencategorie, te kiezen voor het product met de beste samenstelling. Met het nieuwe Nutri-Score-algoritme ontbreekt echter een helder onderscheid tussen de verschillende opties in het drankenschap. Het logo biedt consumenten daarmee onvoldoende houvast bij het maken van een bewustere keuze.

Herziening algoritme

Bedrijven die het logo vanaf 1 januari 2024 vrijwillig op hun producten willen zetten, moeten het herziene algoritme voor dranken gebruiken dat in april is gepubliceerd. FWS vindt het aangepaste algoritme geen recht doen aan de stappen die zijn gezet in de suikerreductie in dranken. Suikervrije dranken met zoetstoffen kunnen bijvoorbeeld niet hoger scoren dan een ‘C’. Een significante reductie van suiker gaat daarnaast niet gepaard met een significant betere score. Hierdoor gaat een herformuleringsprikkel voor producenten verloren en worden consumenten bovendien minder gestimuleerd om van een suikerrijke drank over te stappen op een suikervrije drank.

Optimalisatie Nutri-Score

FWS benadrukt dat Nutri-Score een vrijwillig voedselkeuzelogo is. Desalniettemin zou de branche een optimalisatie van het Nutri-Score-algoritme, voor alle drankcategorieën (waaronder sappen, waters met aroma en frisse dranken), toejuichen. Alleen dan kunnen wij tot een logo komen dat recht doet aan de uitgebreide keuzevrijheid van consumenten en dat de stappen reflecteert die de sector ondernomen heeft om een bewustere keuze te bieden. Wij verwijzen naar het onderzoek van UNESDA, onze Europese branchevereniging, voor een uitgebreide toelichting op hoe het voedselkeuzelogo verbeterd kan worden.

Uiteraard is de sector bereid om in gesprek te gaan over hoe de rekenmethode verder kan worden verbeterd.