Algemeen Dagblad heeft een artikel geschreven over vermeende effecten van energiedrank. Dit naar aanleiding van een nieuwsbericht dat enkele weken geleden al in Amerikaanse media is verschenen. De Universiteit van Texas liet studenten in één teug ruim 0,7 liter (“24 ounce”; dit staat nagenoeg gelijk aan drie reguliere Nederlandse verpakkingen) drinken, om vervolgens te stellen dat dit tot een vernauwing van bloedvaten leidt.

Helaas komt in het AD-artikel onvoldoende tot uitdrukking dat het in dit experiment dus gaat om het drinken van een heel grote hoeveelheid in zeer korte tijd. Vooral de titel doet vermoeden dat het gaat om de consumptie van één blikje (dat Nederlanders overwegend zullen interpreteren als het hier gebruikelijke blikje van 250ml i.p.v. ruim 0,7 liter) in het algemeen. Ook worden nergens de adviezen van het Voedingscentrum en European Food Safety Authority vermeld, die vanzelfsprekend wel relevant zijn om het onderwerp in de juiste context te plaatsen.

FWS betreurt het dat het AD-artikel leidt tot onjuiste beeldvorming en misverstanden. Uit eerste reacties blijkt al dat verwarring ontstaat, tot in de Tweede Kamer aan toe. Feiten over de consumptie van energiedrank zijn onder meer via de volgende links te vinden:

 

Brief staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan de Tweede Kamer, juli 2018:

https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2018/07/05/kamerbrief-over-energiedrankjes

 

FWS over voornoemde Kamerbrief:
http://www.fws.nl/nieuws/vws-rivm-relatief-kleine-groep-jongeren-drinkt-te-veel-energiedrank

 

Voedingscentrum over energiedrank:
https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/energiedrankjes.aspx

 

European Food Safety Authority:

http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/150527