De Europese Federatie van gebotteld water (EFBW) kondigt vandaag commitments aan met betrekking tot de inzameling van PET-flessen en het gebruik van gerecycleerd PET. Deze commitments zullen de overgang naar een circulaire Europese economie versnellen.

Alle verpakkingen die worden gebruikt om natuurlijk mineraal- en bronwater in te verpakken zijn recyclebaar, of het nu om PET, glas of aluminium gaat. Het niveau van inzameling van PET-flessen (en daarmee het niveau van PET-recycling) varieert echter aanzienlijk binnen de EU. De Europese producenten van natuurlijk mineraal- en bronwater zijn van mening dat PET-flessen zoveel mogelijk een tweede leven dienen te krijgen. Daarom heeft de EFBW de volgende twee commitments voor 2025 aangekondigd:

  • Inzameling van 90% van alle PET-flessen in 2025, als een EU-gemiddelde.
  • Samenwerking met de recyclingindustrie om in 2025 ten minste 25% gerecycleerd PET (rPET) in waterflessen te gebruiken, als een EU-gemiddelde.

In Nederland worden grote PET-flessen op dit moment al voor 95% ingezameld. Voor kleine PET-flesjes ligt er tevens een doelstelling van 90% recycling. In 2015 heeft FWS haar verduurzamingsplan “Hoogst Haalbare doelstellingen R-PET” naar buiten gebracht. Hierin committeert de Nederlandse sector zich aan gemiddeld 37% R-PET voor grote flessen en gemiddeld 32% R-PET voor kleine flessen in 2018.