Frisdranken niet de veroorzaker van hartfalen

Nieuws /

FWS reageert op het bericht op Nu.nl dat mannen die dagelijks twee of meer glazen frisdrank drinken een grotere kans hebben op hartfalen.

Het bericht verwijst naar een onderzoek onder 42.000 Zweedse mannen in de British Medical Journal. De onderzoekers hielden ruim twaalf jaar lang de drinkgewoonten van de groep bij. De mannen die elke dag minstens twee frisdranken drinken zouden 23 procent meer kans hebben op hartfalen dan mannen die dat niet doen."De boodschap van dit onderzoek is dat mensen die regelmatig frisdranken drinken, dit minder moeten doen," aldus auteur Susanna Larssen van het Stockholm Karolinska Instituut.

Raymond Gianotten, directeur FWS: “De consumptie van één product, in dit geval frisdranken, veroorzaken geen hartfalen. De auteurs van de studie geven zelf aan dat dit een observationele studie is. Hier kunnen geen oorzaak-gevolg conclusies uit worden getrokken. De belangrijkste risicofactoren voor hartfalen zijn een te hoge bloeddruk, overgewicht en een ongezond dieet, en niet alleen de consumptie van een product. Gevarieerd eten en drinken is belangrijk en draagt bij aan een goede gezondheid. Het drinken van frisdrank past prima binnen een gezonde levensstijl. En zoals voor alle levensmiddelen geldt; altijd alles met mate.”

De frisdrankenindustrie in Nederland biedt een breed productportfolio aan. Er bestaan frisdranken met suiker, een beetje suiker en zonder suiker. De afgelopen jaren is al hard gewerkt aan productinnovatie. Zo is het aantal calorieën dat de producenten via frisdranken op de markt zetten met 10% gedaald en ook de komende jaren zet deze positieve ontwikkeling zich verder voort. In juni heeft de FWS bekend gemaakt dat de frisdranken industrie ernaar streeft om het totaal aantal calorieën in frisdranken tot eind 2020 met 10% te laten dalen. Dit kan enerzijds door productinnovatie maar ook door meer in te zetten op de marketing van laag calorische dranken en kleinere verpakkingen.