Ruime keuze aan sappen

Verschillende soorten sappen

In Nederland is sap van veel verschillende soorten fruit verkrijgbaar. Naast de veel gedronken appelsappen en sinaasappelsappen zijn ook de multivruchtensappen populair. Verder heeft de consument de keuze aan gekoelde of ongekoelde sappen, verse sappen of sappen die juist langer houdbaar zijn. Naast vruchtensappen bestaan er ook vruchtennectaren, ook wel vruchtendranken genoemd. Elke categorie sappen heeft zijn eigen unieke kenmerken. 

Lees verder

Verschillende soorten sappen

Een sap is geperst fruit

Sappen zijn gemaakt van geperst fruit. Een sap bevat zo’n 10% aan natuurlijke suikers. Dit is hetzelfde percentage dat in gewoon (ongeperst) fruit aanwezig is. De overige 90% van sap bestaat uit water, vitaminen en mineralen die direct afkomstig zijn van het geperste fruit. Binnen een gezonde en gevarieerde leefstijl is het daarom prima om te genieten van een glaasje sap. Vanwege de aanwezige suikers is sap niet opgenomen binnen de Schijf van Vijf

Sap van geperst fruit

Het maakproces van sappen

Vruchtensappen zijn op drie verschillende manieren te vervaardigen: uit concentraat, ‘niet uit concentraat’ of vers geperst. Daarna vindt het bottelen plaats voor de verkoop aan consumenten. Bottelen betekent het vullen van de sappen in consumentenverpakkingen. Meestal zijn dit flessen of drankenkartons. Op het etiket staan altijd de ingrediënten vermeld.

Lees verder

Productie van sappen

De geschiedenis van sap

Rond 1900 associeerde de consument het woord ‘vruchtensap’ nog vaak met bessen- en frambozensap. Deze sappen werden vooral gedronken bij (herstel van) ziekte. Met de bereiding en botteling van bessen- en frambozensap hielden aanvankelijk vooral apothekers zich bezig. Sommige apothekers beschikten daarom over eigen bessentuinen.

Lees verder