Vruchtensap en vruchtendrank

In Nederland is sap van veel verschillende soorten fruit verkrijgbaar. Naast het veel gedronken sinaasappelsap en appelsap zijn ook de multivruchtensappen populair. Er is onderscheid te maken tussen vruchtensap en vruchtendrank.

Vruchtensappen

Vruchtensappen hebben als een natuurlijke oorsprong vers fruit. Ze bestaan uit 100% puur sap van een of meer vruchten, zoals sinaasappels, appels, druiven en kiwi’s. Er zijn sappen van één soort fruit (enkelvoudig sap) of sappen met twee of meer soorten fruit (multivruchtensap). Doordat het sap gemaakt is van geperst fruit bevat het ongeveer 10% aan suikers, afkomstig van het fruit. Verder bestaat het voor 90% uit voornamelijk water, vitamines en mineralen. Vruchtensap bevat géén toegevoegde suikers, zoetstoffen of conserveermiddelen. Deze eisen staan omschreven in het warenwetbesluit vruchtensappen. Vruchtensap is daarom altijd een 100% natuurlijk product.

Vruchtendranken of nectaren

Een vruchtendrank, ook wel nectar genoemd, is een drank waarin een flinke hoeveelheid vruchtensap is verwerkt, maar niet volledig uit sap bestaat. In de Europese Vruchtensappenrichtlijn is de minimale hoeveelheid sap in een vruchtdrank vastgelegd. Voor sommige vruchten is dat minimaal 25% procent, bijvoorbeeld voor passievrucht, zwarte bessen en banaan. Voor ander fruit is dat minimaal 50%, bijvoorbeeld voor sinaasappel en peren. Het is toegestaan andere ingrediënten aan vruchtendranken toe te voegen, zoals suiker, honing en/of zoetstoffen.