Coca-Cola Nederland

Coca-Cola fabriek CO2-neutraal in 2023

Begin 2021 heeft Coca-Cola in Nederland de duurzame ambitie aangekondigd om vanaf 2023 volledig CO2-neutraal te produceren in haar fabriek in Dongen. Deze plannen zijn onderdeel van de ambitie van Coca‑Cola European Partners (CCEP) om in 2040 over de hele waardeketen klimaatneutraal te zijn. De fabriek in Dongen behoort tot één van de zes geselecteerde pilot-fabrieken in het kader van de 2040-ambitie van Coca‑Cola European Partners.

Coca‑Cola fabriek in Dongen

Eerste duurzame stappen in gang gezet

Meer dan 85% van alle Coca‑Cola dranken die in Nederland worden verkocht, zoals Coca‑Cola, Fanta, Sprite en Fuze Tea, worden geproduceerd in de fabriek in Dongen. De eerste stappen om de ambitie te realiseren richting een CO2-neutrale fabriek zijn in gang gezet, zoals een overstap naar het gebruik van elektrische voertuigen op het terrein (heftrucks en veegwagens). Daarnaast wordt er overgestapt van gasboilers naar een volledig elektrische warmtepomp. Daarmee zal ook verwarming via stoom worden vervangen door verwarming via warm water. Dit gebeurt middels het gebruik van een intern warmwaternetwerk met energieterugwinning. Om de overgang van gas naar hernieuwbare elektriciteit compleet te maken, is het doel de gasgestookte krimpoven te vervangen door een elektrische oven.

Lokale wind- en zonne-energie

Een belangrijk onderdeel van de transitie naar een CO2-neutrale fabriek1 is de samenwerking met Eneco voor de opwekking van lokale en duurzame energie. De fabriek in Dongen gebruikt sinds 2010 al 100% hernieuwbare elektriciteit. Vanaf 2022 zal Dongen echter haar hernieuwbare elektriciteit afnemen van het nieuwe zonnepark ‘de Wildert’, dat op circa 300 meter afstand van de fabriek wordt gebouwd. Deze duurzame energie wordt aangevuld vanuit windpark ‘de Spinder’, dat zich binnen 3,5 kilometer van de productielocatie bevindt.

Vermindering van uitstoot

De afgelopen tien jaar heeft Coca‑Cola European Partners reeds 30% van de CO2-uitstoot verminderd middels initiatieven op het gebied van transport, koelingen en door de overstap te maken naar gerecycled materiaal in PET-flessen. Voor de komende tien jaar is het de doelstelling om de uitstoot opnieuw met 30% te verminderen. Om dit te realiseren investeert Coca‑Cola European Partners de komende drie jaar 250 miljoen euro in projecten rondom het terugdringen van uitstoot. Zo kondigde het bedrijf onlangs aan zich te hebben aangesloten bij EV100, een wereldwijd initiatief van The Climate Group. Coca‑Cola European Partners streeft ernaar om tegen 2030 volledig over te schakelen van de bestaande bedrijfswagens en bestelwagens naar elektrische voertuigen.

Lees het volledige persbericht op de site van Coca-Cola.

 

1 Het gedeelte CO2-uitstoot van de fabriek in Dongen dat momenteel nog niet kan worden verwijderd, zal worden gecompenseerd.