Claims
De wetgeving over voedings- en gezondheidsclaims is streng gereguleerd. Hierdoor is afgebakend wat producenten wel en niet op de verpakking mogen zetten. Alleen goedgekeurde claims mogen worden gebruikt. In de Europese claimsverordening 1924/2006 is bepaald welke claims met betrekking tot bepaalde gezondheidseffecten op de verpakking mogen staan. Voor een actueel overzicht van voedings- en gezondheidsclaims zie ook de claims database van de Europese Commissie. In verordening 1925/2006 staan de toegestane voedingsclaims vermeld. Deze verordening wordt gecomplementeerd met het Warenwetbesluit toevoeging micro-voedingstoffen. In dit warenwetbesluit staat welke (en in welke hoeveelheid vitamines en mineralen) mogen worden toegevoegd aan levensmiddelen.

Additieven en zoetstoffen
In de Europese additievenverordening 1333/2008 staat welke additieven en zoetstoffen in welke levensmiddelen gebruikt mogen worden. In de Food Additive Database van de Europese Commissie staan ook alle actuele goedgekeurde additieven met hun gebruiksvoorwaarden. Alle goedgekeurde additieven en zoetstoffen zijn uitgebreid onderzocht en veilig bevonden door de European Food Safety Authority (EFSA).

Aroma’s
De Europese aromaverordening 1334/2008 stelt eisen aan het gebruik van aroma’s en voedselingrediënten met aromatiserende eigenschappen.

 

Voor meer informatie zie de website van de NVWA.