Suikerreductie verdient een serieuze aanpak, en dat is een brede aanpak
De overheid spant zich terecht in om een gezond voedingspatroon te stimuleren, maar waarom worden koek, snoep en chocolade dan ontzien bij de voorgenomen belastingverhogingen?
Het drinken van energiedrank, ook wel energydrinks genoemd, geeft een tijdelijke boost met meer energie en meer alertheid tot gevolg. Om deze reden staan ze ook wel bekend als functionele dranken.
De ingrediënten van energiedranken die een tijdelijke boost geven zijn cafeïne, taurine en B-vitamines. Energiedrank heeft een hoger cafeïnegehalte dan een gewone frisdrank zoals cola. Gemiddeld bevat een standaard blikje van 250 ml 80 mg cafeïne. Dit is vergelijkbaar met het cafeïnegehalte van een kopje koffie (125 ml) of 2 koppen (125 ml) thee.
Soms voegen de makers van energiedranken exotische planten- en vruchtenextracten, guarana of ginseng toe voor het creëren van een unieke smaak. De zoete smaak van energiedranken is afkomstig van toegevoegde suikers of zoetstoffen. Net als andere frisdranken zijn energiedranken verkrijgbaar in varianten met of zonder suiker, oftewel regular, light of zero. Energiedranken zijn niet aanbevolen aan kinderen en vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven. Dit staat altijd duidelijk vermeld op het etiket.
Meer weten over energiedranken? Klik hier
Producenten van energiedranken aangesloten bij FWS hebben uit eigen beweging een gedragscode opgesteld betreffende de etikettering en marketing van energiedranken. De afspraken van deze code, ook wel commitment genoemd, zijn als volgt: