Grote variëteit aan vruchtensappen
In Nederland is sap van veel verschillende soorten fruit verkrijgbaar. Naast het veel gedronken sinaasappelsap en appelsap zijn ook de multivruchtensappen populair. De laatste jaren komen steeds meer sappen met exotisch of superfruit (bijvoorbeeld passievrucht of açaibes) op de markt. Ook kan de consument kiezen voor gekoelde of ongekoelde sappen, verse sappen of sappen die juist langer houdbaar zijn. Naast vruchtensappen bestaan er ook vruchtennectaren (ook vruchtendranken genoemd). Elke categorie heeft zijn eigen unieke kenmerken om aan de diverse wensen van de consument te voldoen.

Vruchtensap
Een vruchtensap bestaat uit 100% sap. Er zijn sappen van één soort fruit (enkelvoudig sap) of twee of meer soorten fruit (multivruchtensap). Sappen kunnen verschillen in houdbaarheid (kort of langer houdbaar) en in de manier van produceren. Sappen die kort houdbaar zijn, zijn directe of vers geperste sappen. Deze sappen staan in de supermarkt (of bij andere verkooppunten) altijd in het koelvak. Maar ook langer houdbare sappen kunnen worden gekoeld omdat consumenten voor de koele, verfrissende smaak willen kiezen.Vruchtensap uit concentraat
De meeste vruchtensappen zijn gemaakt uit geconcentreerd vruchtensap. Sapconcentraat ontstaat door het sap uit fruit te persen. Vezels, schillen en pitjes worden daarbij geheel of gedeeltelijk verwijderd. Deze reststoffen van het persen worden met de vakterm “trester” aangeduid. Een deel van het water is uit het product verwijderd voor transport. Wat overblijft is het concentraat. Dit concentratieproces vindt in de landen plaats waar de vruchten groeien zoals Brazilië. Na concentratie worden de sappen per schip vervoerd naar Europa. Daar worden ze gebotteld voor verkoop aan de consument.

Voor het bottelen wordt eenzelfde hoeveelheid water weer toegevoegd. De kwaliteit van het sap is slechts voor een klein gedeelte afhankelijk van de aan- of afwezigheid van vruchtenpulp. De aroma’s die tijdens het concentreren vervluchtigen, mogen weer worden toegevoegd, mits het om dezelfde hoeveelheid gaat en hetzelfde soort fruit. Er mogen geen suikers of zoetstoffen worden toegevoegd.

Vruchtensap ‘niet uit concentraat’
Wordt een houdbaar vruchtensap niet uit geconcentreerd sap gemaakt, dan wordt zo’n sap “not from concentrate” (NFC) of in het Nederlands “niet uit concentraat” genoemd. Het verschil met vruchtensap van concentraat is dat NFC-vruchtensap na het persen wordt getransporteerd, zonder dat het water wordt onttrokken. Het sap wordt ingevroren en vervolgens naar de plaats van bestemming getransporteerd. Daar wordt het ontdooid en “gebotteld”, dat wil zeggen in de consumentenverpakkingen (meestal flessen of drankenkartons) gevuld. Aan NFC-vruchtensap wordt niets toegevoegd en ook wordt er niets uit gehaald.

Vers geperste sappen
Naast lang houdbaar vruchtensap is er ook kort houdbaar sap. Dat is sap dat hier in Nederland wordt geperst uit fruit en direct daarna in flessen van glas of kunststof wordt afgevuld. Deze sappen zijn vanwege hun versheid slechts een aantal dagen houdbaar. Om die reden moeten verse sappen altijd koel bewaard worden.

Nectaren of vruchtendranken
Een nectar, ook wel vruchtendrank genoemd, is een drank waarin een flinke hoeveelheid vruchtensap is verwerkt, maar die niet volledig uit sap bestaat. In de Europese Vruchtensappenrichtlijn is vastgelegd hoeveel sap minimaal in een nectar aanwezig moet zijn. Voor sommige vruchten is dat minimaal 25% procent (bijvoorbeeld passievrucht, zwarte bessen en banaan). Voor ander fruit is dat minimaal 50%, bijvoorbeeld voor sinaasappel en peren. De lijst van minimum sapgehaltes staat in de ‘bijzondere bepalingen betreffende vruchtennectars’ van de Europese Vruchtensappenrichtlijn.

Aan nectaren mogen ook andere ingrediënten, zoals suiker, honing en/of zoetstoffen worden toegevoegd.