Cafeïne in frisdrank
Cafeïne is een natuurlijke stof die voorkomt in meer dan 60 plantensoorten, waarvan de koffie- en de theestruik de meest bekende zijn. Cafeïne heeft een licht stimulerende werking en komt voor in koffie, thee, chocolade, cacao en diverse geneesmiddelen.
Al meer dan een eeuw worden kleine hoeveelheden cafeïne toegevoegd aan verschillende frisdranken. Cola is daarvan de bekendste frisdrank. Cafeïne geeft aan frisdranken een enigszins bittere smaak.

De Warenwet bepaalt dat frisdrank maximaal 350 mg/l cafeïne mogen bevatten. Bij frisdranken met een cafeïnegehalte hoger dan 150 mg/l, moet de exacte hoeveelheid in de ingrediëntenlijst worden aangeduid. Bovendien moet op het etiket de tekst ‘hoog cafeïnegehalte’ staan. Energiedranken bevatten deze hoeveelheid cafeïne, wat vergelijkbaar is met de hoeveelheid cafeïne in een kopje koffie.

Cafeïnegehalte in verschillende dranken:

Product

Hoeveelheid

Cafeinegehalte per kop of glas

Cafeinegehalte per 100 ml

Koffie

Kopje (125 ml)

85 mg

68 mg

Thee

Kopje (125 ml)

45 mg

36 mg

Chocolademelk

Glas (200 ml)

40 mg

20 mg

Cola

Glas (250 ml)

8-58 mg

3-23 mg

Energiedrank

Glas (250 ml)

80 mg

32 mg

Bron: Voedingscentrum

Energiedrank wordt niet aanbevolen aan kinderen en vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven. Dit wordt altijd duidelijk vermeld op het etiket.

FWS heeft voor energiedranken een etikettering & marketingcode opgesteld. Deze bevat de volgende afspraken:

  • Geen marketing activiteiten gericht op kinderen tot 16 jaar.
  • Voor energiedranken die meer dan 150 mg/l cafeïne bevatten gelden de volgende vermeldingen op het etiket, bovenop de geldende wetgeving: 
    • Hoog cafeïnegehalte
    • Niet aanbevolen voor kinderen en vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven
    • Het cafeïnegehalte uitgedrukt in mg/100 ml.
  • Consumeer met mate.