Cafeïne in frisdrank
Cafeïne is een natuurlijke stof die voorkomt in meer dan 60 plantensoorten, waarvan de koffie- en de theestruik de meest bekende zijn. Cafeïne heeft een licht stimulerende werking en komt voor in koffie, thee, chocolade, cacao en diverse geneesmiddelen.
Al meer dan een eeuw worden kleine hoeveelheden cafeïne toegevoegd aan verschillende frisdranken. Cola is daarvan de bekendste frisdrank. Cafeïne geeft aan frisdranken een enigszins bittere smaak.

De Warenwet bepaalt dat frisdrank maximaal 350 mg/l cafeïne mogen bevatten. Bij frisdranken met een cafeïnegehalte hoger dan 150 mg/l, moet de exacte hoeveelheid in de ingrediëntenlijst worden aangeduid. Bovendien moet op het etiket de tekst ‘hoog cafeïnegehalte’ staan. Frisdranken met een dergelijk hoog cafeïnegehalte noemen we ook wel energiedranken.

Cafeïnegehalte in verschillende dranken:

Product

Hoeveelheid

Cafeinegehalte per kop of glas

Cafeinegehalte per 100 ml

Koffie

Kopje (125 ml)

85 mg

68 mg

Thee

Kopje (125 ml)

45 mg

36 mg

Chocolademelk

Glas (200 ml)

40 mg

20 mg

Cola

Glas (250 ml)

8-58 mg

3-23 mg

Energiedrank

Glas (250 ml)

80 mg

32 mg

Bron: Voedingscentrum

Wat is te veel?
Voor mensen die gevoelig zijn voor cafeïne, kan te veel cafeïne tot slaapproblemen leiden. Wat ‘te veel’ is, verschilt van persoon tot persoon. Gemiddeld drinkt de Nederlandse man dagelijks bijna zeven kopjes koffie en vrouwen vijf koppen per dag. Daarnaast drinken veel mensen nog thee en cola. Wie gevoelig is voor cafeïne kan het beste de cafeïne-inname beperken tot 400 mg per dag. Dat zijn vijf kopjes koffie of ongeveer dertien glazen cola.

Het Voedingscentrum raadt zwangere vrouwen aan dagelijks niet meer dan 300 mg cafeïne te gebruiken. Cafeïne passeert namelijk de placenta, waardoor het ongeboren kind wordt blootgesteld aan cafeïne. Er is nog niet bekend hoeveel cafeïne schadelijk is voor een ongeboren kind. Cafeïnevrije koffie, kruidenthee en cafeïnevrije cola zijn een goed alternatief.

Omdat kinderen extra gevoelig zijn voor cafeïne ontraadt het Voedingscentrum producten die rijk zijn aan cafeïne bij kinderen jonger dan 13 jaar. Als het gaat om energiedrankjes adviseert het Voedingscentrum kinderen in de leeftijd van 13-18 jaar maximaal een energiedrankje per dag te drinken.