Cafeïne: licht stimulerende werking

Cafeïne is een natuurlijke stof die voorkomt in een aantal plantensoorten. De koffie-en theestruik en de cacaoboom zijn daarvan de bekendste. Cafeïne heeft bij normale consumptie een licht stimulerende werking. Dit verbetert de concentratie of de prestaties en onderdrukt vermoeidheid. Al meer dan een eeuw voegt men kleine hoeveelheden cafeïne toe aan verschillende frisdranken. Dit geeft een lichte bittere smaak. Cola is daarvan de bekendste frisdrank. Energiedranken en ijsthee bevatten eveneens cafeïne.

Hoeveelheid cafeïne in frisdrank en energiedrank

De hoeveelheid cafeïne in frisdranken en energiedranken is wettelijk gereguleerd en valt bij normale consumptie binnen de veilige normen. De hoeveelheid cafeïne in frisdranken is vele malen kleiner dan vaak gedacht. In 100 ml koffie zit bijvoorbeeld zeven keer zoveel cafeïne als in 100 ml cola. In 100 ml thee – met uitzondering van kruidenthee – zit twee keer zoveel cafeïne als in 100 ml cola. Voor energiedranken geldt dat er in een blikje van 250 ml ongeveer evenveel cafeïne zit als in een kopje koffie (80 versus 85 mg).

Energiedrank is niet aanbevolen aan kinderen en vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven. Dit staat altijd duidelijk vermeld op het etiket.