Economisch belang sector

De sector frisse dranken biedt werkgelegenheid bij producenten en aanverwante sectoren zoals toeleveranciers en de horeca. In Nederland zijn zo’n 95.000 mensen direct of indirect werkzaam in de frisse drankenindustrie. De leden van FWS vertegenwoordigen alle in Nederland gevestigde producenten. Bovendien zijn veruit de meeste buitenlandse fabrikanten met verkoopkantoren in Nederland aangesloten bij de vereniging.

Directe en indirecte werkgelegenheid

Bij de producenten van frisse drankenzijn circa 3.500 mensen in Nederland werkzaam. Toeleveranciers van de producenten hebben ruim 11.000 medewerkers in dienst. Denk hierbij aan banen bij producenten van grondstoffen, halffabricaten en verpakkingen, de transportsector en media- en marketingbureaus. Indirect draagt de sector frisse dranken bij aan de werkgelegenheid in de retail met ruim 5.000 banen en in de horeca met maar liefst 75.000 banen. 

Lokale productie, verkoop en consumptie

De werkgelegenheid in de sector frisse dranken is groot omdat veruit het grootste deel van de productie plaatsvindt in Nederland en de afzet hoofdzakelijk is bestemd voor de Nederlandse markt. De gehele keten van productie, verkoop en consumptie is daardoor vooral lokaal georiënteerd. In totaal produceert Nederland ongeveer 2 miljard liter frisdrank, water, vruchtensap, nectaren en siroop. Hiervan is ruim 430 miljoen liter bestemd voor de export.