Zuiver mineraal- en bronwater

Mineraal- en bronwaters onderscheiden zich van andere soorten water door de natuurlijke zuiverheid en de constante kwaliteit.

Wettelijke eisen aan natuurlijk mineraalwater

Natuurlijk mineraalwater moet voldoen aan strenge wettelijke eisen. De mineraalwaterbronnen worden getest op meer dan honderd parameters voordat ze wettelijk erkenning krijgen. Ook tijdens het gebruik van de bron vindt regelmatige controle plaats van het mineraalwater. In Nederland zijn deze eisen vastgelegd in het Warenwetbesluit Verpakte Waters.

Wettelijk eisen aan bronwater

Bronwater moet voldoen aan vrijwel dezelfde wettelijke eisen als natuurlijk mineraalwater. Het moet dus van nature zuiver zijn en mag geen chemische behandeling hebben gehad. Het bottelen van bronwater hoeft echter niet direct aan de bron te gebeuren, zoals dit bij natuurlijk mineraalwater het geval is. Het is bijvoorbeeld mogelijk bronwaters per tankwagen te vervoeren naar een bottelarij. Verder mogen bronwaters geen claims voeren als 'geschikt voor een zoutarm dieet'. Op het etiket staat altijd vermeld of het bronwater is of mineraalwater. 

Koolzuurhoudend en koolzuurvrij

Consumenten hebben de keuze uit verschillende soorten natuurlijk mineraalwater en bronwater. Hierbij is het mogelijk onderscheid te maken tussen koolzuurhoudend (bruisend) en koolzuurvrij (plat) water. Bij koolzuurhoudend water bestaat verschil tussen water dat van nature koolzuur bevat en water waaraan het gas is toegevoegd. De hoeveelheid koolzuur verschilt. De Nederlandse Warenwet geeft hiervoor geen richtlijnen. Indien koolzuur is toegevoegd moeten fabrikanten dit vermelden op het etiket.

Meer weten over watersoorten? Kijk dan eens op de website Feiten over Water.