De geschiedenis van waters

Vanaf de prehistorie tot de dag van vandaag heeft water een onmiskenbare betekenis in het leven van mensen. Enerzijds voor het lessen van de dorst, anderzijds vanwege de geneeskrachtige werking van natuurlijk mineraalwater. In de afgelopen eeuwen hebben steeds meer mensen kennisgemaakt met de frisheid van caloriearm mineraalwater.

Water in de prehistorie

Al in de prehistorie gebruikten onze voorouders natuurlijk mineraalwater voor het winnen van zout. De Romeinen ontdekten als eersten de positieve effecten van dit water op het menselijk lichaam. Bovendien schreven zij belangrijke psychologische en geneeskrachtige effecten toe aan natuurlijk mineraalwater. Zij waren dan ook voortdurend op zoek naar nieuwe bronnen en slaagden erin ze te vinden.

De genezende werking van mineraalwater

Door de eeuwen heen waardeert de mens natuurlijk mineraalwater vanwege de heilzame werking. Het drinken van en het baden in natuurlijk mineraalwater zou vele kwalen genezen. In heel Europa ontstonden kuuroorden rond natuurlijke bronnen, vooral in de afgelopen twee eeuwen.

De handel in mineraalwater

De afgelopen eeuwen kwam de handel in natuurlijk mineraalwater op gang. Zo exporteerde het Duitse dorpje Selters an der Lahn in 1778 al meer dan 1 miljoen aarden kruiken met koolzuurhoudend natuurlijk mineraalwater naar verschillende landen. De Russische tsaar onderhield zelfs een directe koeriersverbinding met de Duitsers. In de negentiende eeuw werd het drinken van natuurlijk mineraalwater steeds gebruikelijker. Maar pas sinds de jaren ’70 van de vorige eeuw is natuurlijk mineraalwater over de hele wereld populair als verfrissende en calorievrije dorstlesser. In Nederland bedraagt de natuurlijk mineraalwaterconsumptie tegenwoordig ruim 22 liter per persoon per jaar.