Gebruikte ingrediënten in frisdranken

Op het etiket van alle soorten frisdranken zijn altijd de ingrediënten vermeld. De meest gebruikte ingrediënten in frisdranken zijn:

Water

Water is het voornaamste ingrediënt van alle frisdranken. Het water dat wordt gebruikt in frisdranken is bronwater, natuurlijk mineraalwater of kraanwater.

Suiker en/of zoetstof

Suiker en/of zoetstof zijn toegevoegd voor het geven van een zoete smaak aan frisdranken. De klassieke ‘regular’ frisdranken zijn gezoet met suikers. Light frisdranken zijn niet of slechts voor een heel klein deel gezoet met suikers. Zero frisdranken bevatten geen suikers. In light en zero frisdranken voegt men vaak ter vervanging van de suiker een laagcalorische zoetstof toe. Dit geeft de frisdrank wel een zoete smaak, maar bevat vrijwel geen calorieën. Klik hier voor meer informatie over zoetstoffen.

Koolzuur

Koolzuur, in de volksmond ook wel ‘prik’ genoemd, is een reuk-, smaak- en kleurloos gas dat frisdrank een sprankelend effect geeft. Koolzuur bevat geen calorieën. Toevoeging vindt plaats tijdens het productieproces.

Additieven

Additieven zijn stoffen voor het verbeteren van de eigenschappen van voedingsmiddelen. Ze staan ook wel bekend als E-nummers. Voorbeelden van additieven zijn kleurstoffen, zoetstoffen, conserveringsmiddelen en voedingszuren. Deze stoffen beïnvloeden de houdbaarheid, kleur, geur en smaak van een product.