In de prehistorie
Al in de prehistorie gebruikten onze voorouders natuurlijk mineraalwater om zout te winnen. De Romeinen ontdekten als eersten de positieve effecten van natuurlijk mineraalwater op het menselijk lichaam. Bovendien schreven zij er belangrijke psychologische en geneeskrachtige effecten aan toe. Zij waren dan ook voortdurend op zoek naar nieuwe bronnen en slaagden erin die te vinden.

Mineraalwater niet alleen voor consumptie
Door de eeuwen heen is de mens natuurlijk mineraalwater gaan  waarderen vanwege de vermeende heilzame werking. Het drinken van en het baden in natuurlijk mineraalwater zou vele kwalen genezen. In heel Europa ontstonden kuuroorden rond natuurlijke bronnen, vooral in de afgelopen twee eeuwen.

Handel
Ook de handel in natuurlijk mineraalwater kwam op gang. Zo exporteerde het Duitse dorpje Selters an der Lahn in 1778 al meer dan één miljoen aarden kruiken met koolzuurhoudend natuurlijk mineraalwater naar verschillende landen. De Russische tsaar onderhield zelfs een directe koeriersverbinding met de Duitsers. In de negentiende eeuw werd het drinken van natuurlijk mineraalwater steeds gebruikelijker. Maar pas sinds de jaren zeventig is natuurlijk mineraalwater over de hele wereld populair als verfrissende en calorievrije dorstlesser. In Nederland bedraagt de natuurlijk mineraalwaterconsumptie tegenwoordig ruim 22 liter per persoon per jaar.