Gezond gebit

Bij een goede gezondheid hoort ook een gezonde mond. Alles wat je eet of drinkt is van invloed op je gebit, zowel de tanden als het tandvlees. Aantasting van het gebit vindt op twee manieren plaats: door tandcariës (gaatjes) en door tanderosie.

Tandcariës

Tandcariës ontstaan door bacteriën in de mond. Deze bacteriën zetten suikers uit de voeding of drank om in zuur. Dit zuur veroorzaakt mogelijk gaatjes in tanden en kiezen. Light en zero frisdranken zijn een uitzondering. Zij bevatten zoetstoffen die geen tandcariës veroorzaken.

Tanderosie

Bij tanderosie zijn niet de suikers in voedingsmiddelen maar de aanwezige zuren de boosdoeners. Deze zuren zijn in veel soorten eten en drinken aanwezig. Denk hierbij aan frisdranken en vruchtensappen. Zuur fruit zoals citrusvruchten, appels en kiwi’s bevatten eveneens veel zuren. Dit geldt ook voor zuur snoepgoed en zure producten als jam en appelstroop.

Adviezen voor een gezond gebit

Het is verstandig het aantal eet- en drinkmomenten per dag te beperken tot zeven: drie hoofdmaaltijden en vier keer iets tussendoor. Raadpleeg voor uitgebreid advies de website van het Ivoren Kruis, de Nederlandse Vereniging voor Mondgezondheid.