FWS voorstander verantwoorde consumptie energiedranken

Nieuws /

FWS reageert op het bericht op Nu.nl over een jongen in Zoetermeer die onwel is geworden na het drinken van 3 liter energiedrank. Raymond Gianotten, directeur FWS: “Wij keuren overmatige consumptie van energiedranken ten sterkste af. Deze jongen had 3 liter energiedrank gedronken en dat is echt uitzonderlijk veel. Met betrekking tot energiedranken adviseert het Voedingscentrum jongeren van 13-18 jaar om maximaal 1 energiedrankje (250 ml) per dag te drinken. Het merendeel van de jongeren houdt zich hier prima aan. Het drinken van 1 glas energiedrank (250 ml) is in cafeïne gelijk aan het drinken van 1 kopje filterkoffie (125 ml).”

In de media wordt na dit uitzonderlijke geval gesproken over een verbod op energiedranken. Raymond Gianotten : “De FWS is voorstander van een verantwoorde consumptie van energiedranken. Het is belangrijk de consument bewust te maken wat verantwoord betekent. De industrie heeft daarom  een code voor de etikettering en marketing van energiedranken opgesteld. Hierin staat dat ze geen marketing activiteiten ontwikkelen gericht op kinderen tot 16 jaar. Daarnaast hanteren zij voor energiedranken die meer dan 150 mg/l cafeine bevatten de volgende vermeldingen op het etiket:

  • Hoog cafeïnegehalte
  • Niet aanbevolen voor kinderen en vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven
  • Het cafeïnegehalte uitgedrukt in mg/100 ml
  • Consumeer met mate.

Gianotten vervolgt: “En onze leden gaan nog een stap verder. Vanuit hun individuele MVO beleid richten producenten/importeurs van energiedranken zich niet actief op middelbare scholen. Ze adviseren cateraars om energiedranken niet op te nemen in hun assortiment.”