Drink voldoende
Het lichaam bestaat voor tweederde uit water! Water is bijvoorbeeld nodig voor het regelen van de lichaamstemperatuur. Het zorgt voor de aanvoer van voedingsstoffen en zuurstof naar de lichaamscellen en neemt de afvalstoffen weer mee terug. De afvalstoffen verdwijnen bijvoorbeeld via de nieren (urine) weer uit het lichaam. Vochtbalans is dus essentieel voor een gezond lichaam. Zorg daarom dat je over de dag verspreid voldoende drinkt.

Wist je dat…
het lichaam van een volwassene voor 55 tot 75% uit vocht bestaat.

  • de hersenen voor 75% uit water bestaan.
  • bloed voor zo'n 85% uit water bestaat.
  • spieren ongeveer 73% water bevatten.
  • lichaamsvet voor zo'n 25% water is.
  • zelfs botten ongeveer 22% water bevatten.

Hoeveel vocht heb je nodig?
Gedurende de dag verlies je vocht, bijvoorbeeld in de vorm van transpiratie. Dit vochtverlies moet gecompenseerd worden. Als dat niet gebeurt, bestaat er een kans op uitdroging. Een vochtverlies van 3% van het lichaamsgewicht geeft al uitputtingsverschijnselen en vochtverlies tussen de 15-20% is levensbedreigend.

Een mens heeft ongeveer 2,5 tot 3 liter vocht per dag nodig. Onze (vaste) voeding levert dagelijks zo'n 1 tot 1,5 liter vocht. Om het vochtgehalte aan te vullen is het, in een gematigd klimaat als in Nederland, belangrijk om elke dag tenminste 1,5 liter te drinken. Dat is de hoeveelheid bij geringe lichamelijke activiteit. Bij veel lichamelijke activiteit, bijvoorbeeld sporten, vraagt het lichaam om meer vocht. Drink daarom voldoende. Dat kan water zijn, maar ook koffie, thee, frisdrank en vruchtensap.

Leeftijd

1 tot 4 jaar

4 tot 12 jaar

12 tot 20 jaar

20 tot 50 jaar

50 tot 70 jaar

70+-ers

Vocht liters

0,8

1 - 1,5

1,5

1,5

1,5

1,7

Tips om voldoende te drinken
Enkele tips om te zorgen dat je voldoende vocht binnen krijgt:

  • Drink gelijkmatig over de dag. Niet alleen wanneer je dorst hebt.
  • Drink meer bij warm weer en bij grote(re) lichamelijke inspanning. Neem tijdens of na het sporten bijvoorbeeld een extra flesje water.
  • Drink verschillende soorten dranken. Variatie bevordert het plezier in drinken en daardoor wordt het gemakkelijker om de aanbevolen hoeveelheid vocht te halen. Wees matig met alcohol.
  • Drink bij iedere maaltijd en elke keer wanneer je iets tussendoor eet.
  • Eet regelmatig fruit. Fruit levert namelijk niet alleen belangrijke vitamines, maar bestaat ook voor het merendeel uit water. Wist je dat een sinaasappel voor 83% uit water bestaat en watermeloen maar liefst voor 93%!