Belangrijke bijdrage
De frisdrank-, water-, vruchtensap- en siroopindustrie levert een belangrijke bijdrage aan de economie van Nederland.

Veel lokale productie
In 2015 werd  in Nederland zo’n 2 miljard liter frisdrank, water, vruchtensap, nectaren en siroop geproduceerd, waarvan ruim 430 miljoen liter voor de export. De hoeveelheid eindproduct die in Nederland zelf geproduceerd wordt, is hoog. Zeker in vergelijking met andere sectoren.

Door lokale productie is de sector een echte banenmotor
Bij de producenten zijn zelf zo’n 3.500 mensen werkzaam; bij de toeleverende bedrijven, zoals producenten van grondstoffen, halffabricaten en verpakkingen, media- en marketingbureaus en leveranciers van andere goederen en diensten, zijn dat er nog eens ongeveer 11.000. Maar vooral de verkoop van dranken in de horeca en de retail levert heel veel banen op: ruim 5.000 in de retail en maar liefst 75.000 in de horeca. Alles bij elkaar zijn in totaal zo’n 95.000 mensen werkzaam in of gerelateerd aan de drankenindustrie. De sector is dus daarmee echt een banengenerator.

Grote inkomensbron voor de overheid
De productie en verkoop van frisdranken, waters en sappen levert de overheid zo’n 1,7 miljard euro op aan inkomsten voor de schatkist. Deze inkomsten bestaan onder andere uit uit de btw, verbruiksbelasting en sociale premies.

Onderzoeksbureau Regioplan heeft de economische bijdrage van de frisdranken-, water-, sappen- en siropenindustrie in 2015 in kaart gebracht. Hieronder de belangrijkste cijfers:

economische bijdrage - productie
economische bijdrage - werkgelegendheid
economische bijdrage - toegevoegde waarde
economische bijdrage - overheidsinkomsten