Sinds een paar jaar mag de zwarte bes zich scharen onder de noemer superfruit. En dat is niet voor niets: de glanzende zwarte bes bevat heel veel vitaminen, mineralen en anti oxidanten.

Moerasbos
De zwartebessenstruik groeit gewoon in het wild in Nederland. De plant is niet kieskeurig, want ze groeit makkelijk overal. Zelfs in de achtertuin. Toch heeft natte, voedselrijke grond de voorkeur, waardoor de zwarte bes vooral in vochtige loofbossen of moerasbossen wordt aangetroffen. De zwartebessenstruik bloeit al vroeg in het jaar met prachtige trossen aan witte bloemen. Door de vroege bloei is de plant kwetsbaar voor nachtvorst. Daarom wordt de zwarte bes voor de industrie voornamelijk in kuststreken geteeld. Als de plant is uitgebloeid komen de zwarte bessen tot groei. Deze kun je de hele zomer door plukken.

Wist je dat...
…hoe donkerder de kleur van een vrucht is, hoe meer antioxidanten erin zitten? De zwarte bes met zijn dieppaarse, bijna zwarte kleur, zo is gebleken uit onderzoek, bevat veel gezondheidsbevorderende stoffen waaronder een hoog gehalte vitamine C, calcium en ijzer.

Gezond sapje
De glanzende bessen worden voor namelijk gebruikt voor de voedselindustrie. De vrij onaangenaam ruikende, maar wel lekker smakende bes kom je veelvuldig tegen in vruchtendranken, frisdrank (cassis), vruchtensiroop (puur of als basis van grenadinerood) of likeur (crème de cassis). Het drinken van zwartebessen sap is goed voor je, vanwege de vele goede stoffen die de bessen van nature bevatten. Het sap kan daardoor meehelpen bij het voorkomen van verkoudheid of griep.

Kleur & geur
Het maken van zwartebessensap is een secuur karwei. Omdat de bessen vatbaar zijn voor bepaalde schimmels, worden de bessen bij het verwerkingsproces goed gecontroleerd. Eén aangetaste bes kan namelijk de kwaliteit van de kleur en het typische aroma in gevaar brengen. En juist op de sapkleur, het hoge vitamine C-gehalte en het aroma wordt het sap goedgekeurd.

Vlierbes
De zwarte bes wordt vaak verward met de zwarte vlierbes, maar er zijn grote verschillen. Beide planten zijn geen familie van elkaar en vlierbessen zijn kleiner van vorm (6 tot 8 mm groot). De bessen zijn glanzend, blauwzwart en smaken wrang. De rijpe bessen zijn rijk aan vitamine A, B, C, kalium en ijzer. Zwarte vlierbessen worden vooral geroemd om de weerstandsbevorderende eigenschappen. Daarom wordt het extract ervan veel gebruikt in weerstandsverhogende producten die ondersteuning bieden bij verkoudheid en griep. Zwarte vlierbessen worden bijvoorbeeld gebruikt in hoestdrank.

Weerstandssmoothie
Zwarte bessen ondersteunen de weerstand. Maak daarom eens een zwartebessensmoothie met banaan. Meng 2 bananen met 2 volle eetlepels (mag ook meer) zwarte bessen en 1,5 deciliter appelsap (of het sap van zwarte bessen) in een blender en mix dit tot een luchtig geheel. Drink smakelijk!