Op 9 mei 2016 publiceerde het tijdschrift JAMA Pediatrics de studie “Maternal Consumption of Artificially Sweetened Beverages and Infant Weight Gain: Causal or Casual?”. In de media concluderen de onderzoekers onterecht dat vrouwen die kunstmatig gezoete drankjes drinken tijdens hun zwangerschap mogelijk meer kans hebben op kinderen met overgewicht.

Deze studie toont niet aan dat de consumptie van caloriearme dranken door zwangere vrouwen leidt tot een verhoogde body mass index (BMI) van baby’s. De auteurs zelf erkennen dat de studie geen oorzakelijk verband aantoont en dat er meer onderzoek nodig is voordat conclusies getrokken kunnen worden. Ook erkennen de auteurs dat er studiebeperkingen zijn die potentieel kunnen leiden tot fouten in de zelf-gerapporteerde dieetuitkomsten. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) bevestigt dat zoetstoffen veilig zijn en altijd heel nauwkeurig worden onderzocht. Zoetstoffen bieden juist de mogelijkheid om producten aan te bieden met minder calorieën en op die manier het voedingspatroon aan te passen op de behoefte van het moment. 

De Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters en Sappen (FWS) sluit zich aan bij het statement van Informatie Zoetstoffen. Zoetstoffen zijn volkomen veilig en bieden in het geval van frisdranken vaak nihil calorieën. De consument heeft zo de keuze om voor elk moment een geschikte drank te kiezen, ook wanneer hij/zij even geen of minder calorieën wil innemen.