Dinsdag 28 februari heeft het televisieprogramma ‘Altijd Wat’ van de NCRV op NL 2 aandacht besteed aan de vraag: “Zijn light-frisdranken schadelijk voor hart en bloedvaten?”. De aanleiding voor deze vraag, waren onlangs verschenen berichten in diverse kranten. De presentator probeert een antwoord te vinden op de vraag door twee wetenschappers, een cardioloog en directeur FWS, Jouke Schat, aan het woord te laten.

Samenvattend
Drie van de vier geïnterviewden zijn positief over de consumptie van light-frisdranken. Alleen Prof. Dr. Jan Geuns, hoofd laboratorium functionele biologie aan de Universiteit van Leuven, is minder positief en geeft aan dat aspartaam in light-frisdranken in het lichaam o.a. uiteenvalt in methanol. En methanol zou schadelijk zijn voor de gezondheid. 

Deze bewering wordt weerlegt door Prof. Dr. Martijn Katan,  Emeritus hoogleraar Voedingsleer Vrije Universiteit Amsterdam. De hoeveelheid methanol die vrij komt bij het drinken van een frisdrank gezoet met aspartaam is zeer laag en vergelijkbaar met de methanol die van nature in een kleine appel zit. Deze kleine hoeveelheid leidt niet tot gezondheidsschade.

Ook drs. Jouke Schat, directeur FWS, geeft aan dat het gebruik van zoetstoffen volledig veilig is. FWS baseert zich hierbij op de uitspraken van EFSA en het Voedingscentrum. Op de website www.zoetstoffen.nllaat hij zien dat met behulp van de zoetstoffen-check kan worden uitgerekend hoeveel frisdranken (gezoet met aspartaam) dagelijks kan worden geconsumeerd zonder risico voor de gezondheid.

Tenslotte benadrukken de Universiteit Wageningen, de Hartstichting, het RIVM en het Voedingscentrum dat zoetstoffen veilig zijn en dat men gerust light frisdranken kan drinken. Al met al geeft dit een duidelijk antwoord op de vraag of light-frisdranken schadelijk zijn voor hart en bloedvaten? Nee dus!

Bekijk hier de uitzending.