Het tijdschrift Nature heeft vandaag de onderzoeksresultaten gepubliceerd van Israelische wetenschappers over de relatie tussen zoetstoffen en diabetes. In het onderzoek stellen wetenschappers dat zoetjes, lightproducten en caloriearme drankjes leiden tot stofwisselingsafwijkingen (waaronder diabetes) bij mensen die daarvoor aanleg hebben. Dit blijkt na onderzoek bij zowel muizen als mensen. Max Nieuwdorp, internist-endocrinoloog bij het Amsterdams Medisch Centrum (AMC), geeft in een reactie aan dat de hoeveelheid zoetstof in deze studie, waarbij de bloedsuikerspiegel van muizen steeg, extreem hoog was. De FWS deelt deze reactie.

Raymond Gianotten (directeur FWS): “In de studie is uitgegaan van ongeveer 30 glazen light frisdrank per dag. Ik deel de opvatting van Max Nieuwdorp dat dit extreem veel is. De huidige voedingsrichtlijnen, die in 2010 zijn opgesteld, schrijven een maximum van zestien glazen light frisdrank of gezoete koffie per dag voor. Als iemand meer dan 16 glazen light frisdrank per dag drinkt (dagelijkse gebruik, levenslang), kan dat gezondheidsklachten opleveren. Gelukkig komen deze uiterste grenzen voor light frisdranken in de praktijk niet of nauwelijks voor. Uit de meest recente Voedselconsumptie Peiling blijkt bijvoorbeeld dat er gemiddeld 313 ml (iets meer dan een glas) frisdrank per dag wordt gedronken. 1/3 hiervan is een light frisdrank."

Hoeveel zoetstof mag je drinken
Zoetstoffen, en dan in het bijzonder aspartaam, worden met regelmaat gecontroleerd op veiligheid en zijn tot nu toe altijd veilig bevonden. Een recent onderzoek (december 2013) van de EFSA, de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid, bevestigt dit opnieuw. Ook het Voedingscentrum in Nederland stelt dat het consumeren van zoetstoffen veilig is. Voor meer informatie over zoetstoffen verwijzen we naar het Informatiecentrum Zoetstoffen dat gedegen wetenschappelijk onderbouwde informatie geeft over zoetstoffen. Het Informatiecentrum heeft de website www.zoetstoffen.nl opgezet. Deze bevat een tool waarmee je precies kunt zien hoeveel light frisdrank met een bepaalde zoetstof je maximaal per dag mag drinken. Voor iedere zoetstof geldt een andere maximale hoeveelheid. Deze maximale hoeveelheid geldt voor een frisdrank gemaakt met alleen die specifieke zoetstof. In de praktijk worden vaak combinaties van zoetstoffen gebruikt, waardoor er minder zoetstof nodig is omdat de zoetstoffen elkaar qua zoetkracht versterken.