De Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS) deelt inhoudelijk het standpunt van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde die zegt: geen energiedranken voor kinderen tot 13 jaar. De FWS is echter geen voorstander van een verbod op energiedranken.

Raymond Gianotten, directeur FWS: “Een verbod op energiedranken vraagt om handhaving en maakt energiedranken juist aantrekkelijk voor jongeren. De FWS is juist voor een verantwoorde consumptie van energiedranken. Onze leden volgen daartoe de code voor etikettering en marketing van energiedranken. Hierin staat dat ze geen marketing activiteiten ontwikkelen gericht op kinderen tot 16 jaar. Daarnaast hanteren zij voor energiedranken die meer dan 150 mg/l cafeine bevatten de volgende vermeldingen op het etiket:

• Hoog cafeïnegehalte
• Niet aanbevolen voor kinderen en vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven
• Het cafeïnegehalte uitgedrukt in mg/100 ml
• Consumeer met mate.

En onze leden gaan nog een stap verder. Vanuit hun individuele MVO beleid richten producenten/importeurs van energiedranken zich niet actief op middelbare scholen. Ze adviseren cateraars om energiedranken niet op te nemen in hun assortiment.”

Advies 1 glas energiedrank per dag
In de media staan verhalen over jongeren die 5 of meer blikjes energiedrank per dag drinken. Dit is uitzonderlijk veel. Raymond Gianotten: “Het drinken van 1 glas energiedrank (250 ml) is in cafeïne gelijk aan het drinken van 1 kopje filterkoffie (125 ml). Het Voedingscentrum adviseert jongeren van 13-18 jaar om maximaal 1 energiedrankje (250 ml) per dag te drinken. Het merendeel van de jongeren houdt zich hier prima aan.”