De Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters en Sappen (FWS) heeft kennis genomen van het online artikel ‘Woede om vruchtensap met vis’ dat vanochtend op NOS.nl is geplaatst. Het artikel kwam naar aanleiding van berichtgeving van Foodwatch die beweren dat er dierlijke ingrediënten in voedingsmiddelen zitten die niet op het etiket staan vermeld. FWS is van mening dat deze titel suggestief is. Een nuance is hierin op zijn plaats:

Vruchtensap bestaat voor 100% uit sap. Tijdens het productieproces kan de producent kiezen voor behandelingen en technologische hulpstoffen van diverse oorsprong om bijvoorbeeld een vruchtensap helder te maken. Deze methodes zijn allemaal vastgelegd in Europese wetgeving: de Europese vruchtensappenrichtlijn (2001/112). De producent maakt zelf deze keuze welke hulpstof hij gebruikt binnen het productieproces. Slechts een beperkt aantal producenten gebruikt voor het helder maken van sap wettelijke toegestane technologische hulpstoffen van dierlijke oorsprong. De gebruikte technologische hulpstoffen in het productieproces zijn geen ingrediënten en de kans is zeer klein dat deze als residu in het eindproduct achterblijven. In de Europese etiketteringsvoorschriften (verordening 1169/2011) is precies vastgelegd hoe producenten ingrediënten op het etiket van hun product moeten vermelden. De Europese wetgeving sluit deze proceshulpstoffen bewust uit van verplichte etikettering.

Informatie over hulpstoffen staat vaak vermeld op internet of kan worden opgevraagd bij de producent. Zoals de Vegetariërsbond en de Joodse gemeenschap aangeven in een reactie, kunnen alle gegevens worden nagezocht en wordt er geen informatie verborgen gehouden.