De feestdagen draaien vaak om lekker eten en drinken. Zoals wijn en bier een gerecht kunnen begeleiden en invloed hebben op de smaakbeleving, zo geldt dit ook voor bron- en mineraalwater. Dit heeft onder andere te maken met de mineralensamenstelling en het koolzuurgehalte van dit natuurlijke water. Hieronder worden vier eenvoudige tips gegeven voor het schenken van bron- en mineraalwater bij een diner.

Tip 1: Bouw het koolzuurgehalte af

Koolzuur in bruisend bron- en mineraalwater reinigt de smaakpapillen en is dus de beste begeleider aan het begin van het diner, wanneer er nog veel smaken zullen passeren. Serveer daarom bij het voorgerecht een sterk bruisend water, gevolgd door een licht bruisend water bij het hoofdgerecht en een plat water bij het dessert.

Tip 2: Water met een smaakje als aperitief zonder calorieën

Tijdens de feestdagen genieten we vaak van heerlijk eten en drinken en denken we niet na over een calorie meer of minder. Maar bron- en mineraalwater met een smaakje, als vervanger voor een glas wijn of champagne als aperitief, kan uitkomst bieden. Het bevat geen calorieën en is daarom een gezond en lekker alternatief tijdens de sfeervolle feestdagen.

Tip 3: Drink water uit een mooi glas

Uit het Nationaal Wateronderzoek kwam naar voren dat 57 procent van de waterdrinkers het liefst water uit een glas drinken. Een simpele tip voor speciale gelegenheden, zoals Kerstmis: drink water uit een mooi sierlijk glas.

Tip 4: Drink voldoende water

Tijdens de feestdagen genieten veel mensen van een alcoholische versnapering. Alcohol heeft een vochtafdrijvend effect en het is daarom belangrijk om je vochtgehalte goed op peil te houden. Drink daarom bewust voldoende water tijdens het Kerstdiner. Uit voeding halen we dagelijks gemiddeld 1 liter vocht. Om het overige vochtverlies aan te vullen moet er nog gemiddeld 1,5 tot 2 liter worden gedronken. Water is dan een ideale dorstlesser zonder calorieën.