Veel gezondheidsprofessionals adviseren mensen om een sinaasappel te eten en water te drinken in plaats van te kiezen voor een vruchtensap. Is dit terecht?  In de ACS (American Chemical Society)  'Journal of Agricultural and Food Chemistry’ schrijven de wetenschappers dat vruchtensappen suikers bevatten maar daarnaast ook positieve nutriënten. Zij hebben vastgesteld dat bepaalde voedingsstoffen in sinaasappelsap gemakkelijker voor het lichaam te absorberen zijn dan wanneer deze worden geconsumeerd als onbewerkt fruit.

Ralf Schweiggert, Julian Aschoff en collega's merken op dat sinaasappels voedingsstoffen bevatten zoals carotenoïden en flavonoïden die mogelijk kunnen helpen het risico op bepaalde vormen van kanker en hart- en vaatziekten te verlagen. Veel mensen geven de voorkeur aan een glas vruchtensap boven het van eten van de vrucht. Nu heeft dit onderzoek laten zien dat het consumeren van een glas sinaasappelsap wel degelijk gezondheidsvoordelen met zich mee brengt.

De wetenschappers hebben gevonden dat bij de productie van gepasteuriseerde sinaasappelsap de hoeveelheid carotenoïden en vitamine C in het product licht dalen. Maar tegelijkertijd blijkt dat de aanwezige carotenoiden en vitamine C beter door het lichaam worden opgenomen. 

Meer over het onderzoek is te lezen via de volgende link.