Het Voedingscentrum heeft op 22 maart 2016 de nieuwe Schijf van Vijf gepresenteerd. FWS vindt het, net als Voedingscentrum, belangrijk dat de consument weet wat gezond eten en drinken is. Variatie, met mate en voldoende bewegen zijn dan ook essentiële onderdelen van een gezonde leefstijl.

Voldoende drinken
Het Voedingscentrum adviseert tenminste 1,5 liter per dag te drinken. Dat is nog niet zo gemakkelijk. Variatie tussen verschillende dranken kan hierbij helpen. 

Frisdranken
Het Voedingscentrum maakt terecht onderscheid tussen light frisdranken en frisdranken met suiker. Light frisdranken mag je vaker drinken dan suikerhoudende frisdranken en zijn een prima keuze zonder calorieën. 

Vruchtensappen
Het Voedingscentrum heeft in de Schijf van Vijf de adviezen uit de Richtlijnen goede voeding 2015 van de Gezondheidsraad één op één overgenomen. Dit betekent dat het advies voor frisdranken met suiker ook geldt voor vruchtensappen. Het Voedingscentrum en ook de Gezondheidsraad gaan hiermee onterecht geheel voorbij aan het feit dat vruchtensappen ook positieve nutriёnten kunnen bevatten en daardoor een mooie aanvulling kunnen zijn op de lage fruitconsumptie in ons land. In sinaasappelsap, het meest gedronken sap in ons land, zitten positieve nutriёnten zoals kalium, foliumzuur en vitamine C. Deze nutriёnten leveren, via sinaasappelsap, een aanzienlijke bijdrage aan wat we van deze nutriёnten dagelijks nodig hebben.