De Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS) is zeer teleurgesteld door de verhoging van de verbruiksbelasting op frisdrank, waters en sappen die de regering vandaag heeft aangekondigd. De belasting wordt met maar liefst 30 miljoen euro verhoogd. In 2014 werd deze belasting ook al verhoogd met 40 procent, terwijl de overheid eerder aankondigde deze willekeurige belasting te gaan afschaffen.

Gat in begroting dichten 
Raymond Gianotten, directeur FWS: “Hier is sprake van complete willekeur. De overheid heeft geld nodig en omdat het verhogen van een bestaande belasting makkelijker is dan een nieuwe introduceren wordt de verbruiksbelasting weer verhoogd om het gat in de begroting te dichten. Totaal onterecht en geheel willekeurig. Dit is een verhoging van 15 procent, bovenop de verhoging van bijna 40 procent twee jaar geleden. Een lastenverzwaring voor bedrijfsleven en consument. Terwijl de overheid eerder aankondigde om de belasting af te schaffen vanwege het kleine, hinderlijke karakter en de moeilijke handhaafbaarheid. Onze producten zijn op deze manier vogelvrij.” 

Akkoord Verbetering Productsamenstelling
De frisdranksector heeft in het kader van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling besloten om de hoeveelheid calorieën in hun producten te verlagen. Ook het ministerie van VWS is partij bij dit akkoord. Gianotten: “Aanpassing van de producten vergt tijd, inspanning en consistent overheidsbeleid. Het is daarom onbegrijpelijk dat de overheid juist nu heeft besloten de sector extra te belasten. We werken samen met de overheid aan de uitvoering van dit akkoord en krijgen van diezelfde overheid een mes in de rug.”

Belasting sappen en waters stijgt met meer dan 91 procent
Als deze belastingverhoging daadwerkelijk wordt ingevoerd, dan betekent dat dat de belasting op water en sap sinds begin 2014 met meer dan 91 procent is gestegen! Zeer onredelijk en willekeurig gekozen om het gat in de begroting te dichten. Dat kan toch niet goed worden gekeurd.”