In de VS haalt PepsiCo aspartaam uit zijn dieetcola. Niet omdat aspartaam slecht voor je is maar omdat de consument vraagt om een andere smaak. De Europese regels zijn streng. Het gebruik van een kunstmatige zoetstof is pas toegestaan na diepgaand wetenschappelijk onderzoek naar de eventuele gezondheidsrisico's. Maar ook de maximale hoeveelheid zoetstof in frisdrank is aan wetten gebonden. De Europese Voedselautoriteit ziet toe op de naleving.

PepsiCo zag de verkoop van de dieetcola in de Verenigde Staten met 5 procent kelderen. In de cola zit aspartaam. Tweehonderd keer zoeter dan natuurlijke suiker, maar zonder calorieën. “Het is een prima stof. Maar mensen vinden de smaak ervan niet lekker”, zegt Japo Ouwerkerk van PepsiCo Benelux in het Algemeen Dagblad. “Daarom vervangen we de aspartaam in de cola door twee andere gangbare zoetstoffen.” Ouwerkerk benadrukt dat er in Europa niets veranderd zal worden aan de samenstelling van de cola. “De samenstelling is hier anders dan in de VS.”

Kunstmatige zoetstoffen zijn vele malen zoeter dan natuurlijke suiker. Hoe gezond is dat? ”De verwarring over kunstmatige zoetstoffen is groot”, zegt Roy van der Ploeg van het Voedingscentrum. “Vooral over aspartaam maken mensen maken zich ongerust. Op het internet circuleren allerlei verhalen dat de stof kankerverwekkend is. Maar die verhalen zijn gebaseerd op één Italiaanse studie. De onderzoekers dienden ratten aspartaam toe waarna ze spontaan tumoren ontwikkelden. Wereldwijd trokken wetenschappers het onderzoek in twijfel. Terecht, want later bleek dat de ratten al kanker hadden voor de test werd uitgevoerd. Alle onderzoeken tonen aan dat kunstmatige zoetstoffen bij normale consumptie geen kwaad kunnen. Je moet wel héél veel liter frisdrank gaan drinken om negatieve gevolgen van kunstmatige zoetstoffen te ondervinden.”