Veel misverstanden over vruchtensap onder Nederlandse zorgprofessionals

Beeldvorming negatiever dan in andere Europese landen

Onder Nederlandse zorgprofessionals bestaan veel meer misverstanden over vruchtensap dan bij hun Europese collega’s. Zo weet bijna de helft (47%) niet dat er geen toegevoegde suikers in vruchtensap zitten, terwijl dit wettelijk is vastgelegd. Ook de misvatting dat versgeperst beter zou zijn dan verpakt sap is hardnekkig. Dit blijkt uit een onderzoek van Ipsos (uitgevoerd in opdracht van Fruit Juice Matters) onder 2099 Europese gezondheidsprofessionals, waaronder 180 Nederlanders.

Alles met mate is niet slecht

Het zijn lastige tijden voor de producten en importeurs van frisdranken, waters, sappen en siropen. De dorstlessers staan regelmatig in een ongunstig licht in de discussie over suiker, suikervervangers en gezondheid. ‘Als we vandaag alle suikerhoudende dranken zouden verbieden, zou dat het overgewichtprobleem niet oplossen.’

Meer water drinken kan leiden tot lagere calorie inname

Door het drinken van 1-3 glazen water per dag zouden mensen hun energie-inname met 205 kilocalorieën kunnen beperken. Ook de consumptie van verzadigd vet, suiker, natrium en cholesterol zou door ‘extra’ water kunnen afnemen. Dit komt naar voren in een onderzoek van de University of Illinois Kinesiology and Community Health.

Prof. Fred Brouns laat zich uit over ‘misleading headings’ in de media

Op 19 januari jl. is er een artikel verschenen in de "The Independent" (Verenigd Koninkrijk), met als titel "Recente studie laat zien dat Diet Coke kan helpen gewicht te verliezen, stilletjes gefinancierd door Coca-Cola". Professor (Health Food Innovation) Fred Brouns reageert via Linkedin op dit artikel. Hij noemt het artikel een “prachtig voorbeeld van hoe de media goede wetenschap in diskrediet brengt en de consument met misinterpretaties confronteert”.  Zie zijn reactie hieronder. 

Artikel: De kop die de lading niet dekt!!

Een sinaasappel of sinaasappelsap, wat is beter voor je gezondheid?

Veel gezondheidsprofessionals adviseren mensen om een sinaasappel te eten en water te drinken in plaats van te kiezen voor een vruchtensap. Is dit terecht?  In de ACS (American Chemical Society)  'Journal of Agricultural and Food Chemistry’ schrijven de wetenschappers dat vruchtensappen suikers bevatten maar daarnaast ook positieve nutriënten. Zij hebben vastgesteld dat bepaalde voedingsstoffen in sinaasappelsap gemakkelijker voor het lichaam te absorberen zijn dan wanneer deze worden geconsumeerd als onbewerkt fruit.

Zijn we doorgeslagen in onze angst voor E-nummers?

We zijn er tegenwoordig maar druk mee. Etiketten bestuderen van elk willekeurig product in de supermarkt en tot de conclusie komen dat die 'gezonde' lasagne helemaal niet zo gezond is, want boordevol E-nummers. En die zijn dus helemaal niet gezond, toch? Quinoa, chia, hennep, lijnzaad, boerenkoolpoeder, spirulina, granola. Een beetje zelfrespecterende gezondheidsfreak heeft deze spullen inmiddels standaard in zijn keukenkastje. Iedereen lijkt tegenwoordig aan de sapjes te zitten en zo gezond mogelijk te willen eten.

WHO richtlijn voor de inname van vrije suikers gepubliceerd

Op 4 maart jl. publiceerde De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de Richtlijn voor de inname van vrije suikers door volwassenen en kinderen. Deze nieuwe richtlijn vervangt de voorgaande uit 2003. Toen was het voedingsadvies om niet meer dan 10 en% uit vrije suikers te halen. Niet meer dan 10 en% uit vrije suikers blijft in de nieuwe aanbevelingen bestaan, maar daarnaast is er het extra (conditionele) advies om de inname terug te brengen naar niet meer dan 5 en%.

 

Suikerverslaving bestaat niet

‘Er zijn geen aanwijzingen dat suiker bij mensen via neurobiologische mechanismen verslavend werkt’, is het standpunt van Kenniscentrum suiker & voeding in het nieuwe position paper dat is uitgebracht over suiker & verslaving.

Helft Nederlanders wil meer water drinken

Ruim een derde van alle Nederlanders drinkt minder dan de aanbevolen hoeveelheid. Meer dan de helft zou wel graag meer water willen drinken. Gezondheid is daarbij de belangrijkste drijfveer. Dat blijkt uit een onderzoek van TNS Nipo in opdracht van Spa onder duizend respondenten.

Nederland koploper in recycling plastic verpakkingen

In 2012 hergebruikte de Europese Unie 34,7 procent van alle plastic verpakkingen, waarmee het doel eenvoudig werd gehaald. Nederland voert de ranglijst aan.

Dit constateert het rapport Plastics – the Facts 2013, dat tot stand is gekomen door een samenwerking van PlasticsEurope, the European Plastics Converters (EuPC), Plastic Recyclers Europe en the European Association of Plastics Recycling and Recovery Organisations (EPRO).

Abonneren op RSS - Actuele berichten uit de media