De accijnsverhoging op alcohol, vooral bedoeld om de kas van het Rijk te spekken, pakt averechts uit. "Het gevolg is een dalende verkoop, minder omzet en dus ook minder ruimte voor een loonsverhoging", constateert bestuurder Gert-Jan den Besten van CNV Vakmensen. De onderhandelingen over de cao drankindustrie en groothandel in dranken (ongeveer 4.000 werknemers) zijn tot nader order opgeschort.

Volgens Den Besten merkt de branche duidelijk de gevolgen van de accijnsverhoging op alcohol en water. "De verkoop van wijn is bijvoorbeeld voor het eerst in twintig jaar gedaald, met 6 procent. Soortgelijke effecten zie je bij gedistilleerd en de groothandel in dranken. De werkgevers gebruiken dit meteen in de cao-onderhandelingen. Ze bieden een loonsverhoging die niet in de buurt komt van de 3 procent die wij vragen. Daarom hebben we de onderhandelingen opgeschort."

Kortzichtig
Den Besten verwijt de overheid kortzichtigheid. "De accijnsverhogingen zorgen ervoor dat nog meer mensen over de grens hun boodschappen gaan doen. Voeg daar de supermarktoorlog bij en we zien het volgende beeld: de overheid verhoogt de belastingen, met als gevolg lagere omzetten, minder werkgelegenheid, minder loonsverhoging en minder belastingopbrengsten. De overheid heeft daarmee de 'cirkel van domheid' uitgevonden. Voor ons als vakbonden wordt het bij de cao-onderhandelingen ook een stuk moeilijker om een goede loonsverhoging af te spreken. Terwijl dat nu juist zo hard nodig is om de economie weer een zet te geven. Onze premier kan wel roepen dat we meer uit moeten geven, maar waarvan?"