Het online artikel ‘De gevolgen van 10 blikjes cola per dag’ in de Telegraaf van maandag 1 december 2014 beschrijft het experiment van de 50-jarige Amerikaan George Prior. Een maand lang dronk hij tien blikjes cola per dag en dit resulteerde in een gewichtstoename en een sterk verhoogde bloeddruk. De Nederlandse vereniging Frisdrank, Waters, Sappen (FWS) vindt het experiment zeer onrealistisch.  

Raymond Gianotten (directeur FWS): “Het is belangrijk gevarieerd en met mate te eten en drinken en voldoende te bewegen. Het drinken van een glas frisdrank past prima in een gezonde leefstijl. Het experiment, waarbij een man een maand lang elke dag 10 blikjes cola drinkt en daar gezondheidsklachten door ondervindt, is zeer onrealistisch. Maar dat  zou gelden voor alle producten die bovengemiddeld worden genuttigd. Overdaad schaadt en daarom zijn de conclusies die naar aanleiding van dit experiment worden getrokken niet valide en zeer kort door de bocht.

Breed en gevarieerd assortiment
De frisdrankenindustrie biedt een breed en gevarieerd assortiment producten aan. De industrie ontwikkeld voortdurend nieuwe dranken waarbij de gezondheidsaspecten niet uit het oog worden verloren. Er bestaan frisdranken met calorieën maar ook zonder calorieën. Een light frisdrank betekent ook echt light, nagenoeg nul calorieën. De consumptie van light frisdranken is gestegen van 18% in 2000 naar 31% in 2012. Door deze ontwikkelingen is het aantal kcal per hoofd van de bevolking via frisdranken van 2000 tot 2012 met 9% gedaald.