Frisdrank

Frisdrank

Met frisdrank worden alcoholvrije dranken bedoeld waarin in ieder geval geen melkbestanddelen zitten. Ze kunnen koolzuur bevatten en bestaan uit water, suikers en/of zoetstoffen, aroma’s en eventueel sappen of extracten van vruchten of planten. Aan frisdranken mogen ook hulpstoffen zoals conserveermiddelen, voedingszuur, emulgatoren en kleurstoffen worden toegevoegd. Deze toevoegingen heten ook wel additieven.

Grofweg kunnen frisdranken worden ingedeeld op grond van hun smaak. De bekendste categorieën zijn:

Frisse dranken

FWS gebruikt de term 'frisse dranken' voor:

Reactie FWS op onderzoek in de British Medical Journal

Op 11 juli 2019 verscheen een artikel in de British Medical Journal (BMJ) over een mogelijk verband tussen de consumptie van suikerhoudende dranken en een verhoogd risico op kanker.

Infographic commitment laagcalorische frisdranken op middelbare scholen

De Nederlandse frisdrankproducenten stoppen met de verkoop van de traditionele, suikerhoudende frisdranken op middelbare scholen. De implementatie is uiterlijk eind 2018 afgerond en vanaf dan zijn er op middelbare scholen, naast water, alleen nog laagcalorische en calorievrije frisdranken beschikbaar. 

Nieuws commitment frisdrank op middelbare scholen

Forse aanpassing in frisdrankassortiment op middelbare scholen

De Nederlandse frisdrankproducenten1 stoppen met de verkoop van de traditionele, suikerhoudende frisdranken op middelbare scholen. De implementatie is uiterlijk eind 2018 afgerond en vanaf dan zijn er op middelbare scholen, naast water, alleen nog laagcalorische en calorievrije frisdranken2 beschikbaar.

Nationaal Frisdrankonderzoek 2017

Groei verfrissende drankjes met minder tot geen suiker en calorieën

Den Haag, 23 augustus 2017 – De consument kiest steeds bewuster zijn of haar verfrissende drankje. Dit blijkt uit het 3e Nationaal Frisdrankonderzoek 2017, afgenomen onder 1.140 Nederlandse frisdrank drinkers. Cola regular blijft weliswaar nog altijd de meest populaire frisdrank, maar consumenten kiezen ook steeds bewuster voor de light en zero varianten van frisdranken omdat er minder suiker en daardoor minder calorieën in zitten.

Nationaal Frisdrankonderzoek 2017

Het nationaal Frisdrankonderzoek is een kwantitatief onderzoek naar de beleving en waardering van frisdrank. 

Koolzuur in drankjes laten geen negatief effect zien

In de media verschenen de laatste maanden enkele berichten over het effect van koolzuur in drankjes. Dit alles naar aanleiding van de publicatie van het onderzoek[1] van onderzoekers van de Birzait Universiteit in Palestina.

Infographic feiten caloriereductie frisdrank

Producenten van frisdranken lopen voorop als het gaat om het reduceren van calorieën. Dit doen zij door middel van herformuleringen van bestaande frisdranken en nieuwe introducties. Bijgaande infographic visualiseert de belangrijkste ontwikkelingen.   

Caloriereductie

Feiten over caloriereductie

Producenten van frisdranken werken hard aan het reduceren van calorieën. Dit doen zij door vermindering van suiker in bestaande frisdranken en door nieuwe introducties met weinig of zonder suiker. Al sinds de jaren ’80 worden light-varianten op de markt gebracht. Wat enkele decennia geleden vooral een nicheverschijnsel was, is de afgelopen jaren in een stroomversnelling gekomen. Caloriereductie is de absolute trend en producenten van frisdranken trekken dit ook in de toekomst door.

 

Abonneren op RSS - frisdrank