Langdurige overconsumptie van energiedrank bij jongeren daalt verder

78% van de jongeren tussen de 13 en 18 jaar drinkt geen energiedrank. En 12% van de jongeren drinkt het 2 keer per maand of minder. Overconsumptie is uitzonderlijk. Het aantal jongeren tussen de 13 en 18 jaar dat overmatig energiedrank drinkt (meerdere keren per week, 3 of meer blikjes per dag) is de afgelopen twee jaar gehalveerd: van 0,6% naar 0,3%. Dat blijkt uit cijfers van Gfk, dat onderzoek doet naar overmatig gebruik van energiedrank onder jongeren sinds 2013 in opdracht van Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS).

Energiedrank

Energiedrank
Een energiedrank is een non-alcoholische drank die, zoals de naam al aangeeft, voor energie zorgt. De energie uit energiedranken wordt verkregen uit cafeïne, taurine en B-vitamines. Energiedranken hebben een hoger cafeinegehalte dan een gewone frisdrank, en dit is vergelijkbaar met een kopje koffie. Andere ingrediënten zijn suiker of zoetstoffen, ginseng of guarana en water.

VWS, RIVM: relatief kleine groep jongeren drinkt te veel energiedrank

Aantal neemt af; producenten blijven zich inzetten voor verdere verkleining probleemgroep

Richtlijnen consumptie cafeïnerijke drank

Op basis van onderzoek door de European Food Safety Authority (EFSA) adviseert het Voedingscentrum wat betreft cafeïne voor jongeren tussen 13 en 18 jaar maximaal 1 cafeïnerijk drankje per dag te nemen. Of het nu gaat om koffie, energiedrank of andere cafeïne houdende dranken. In een blikje energiedrank van 250 ml zit net zoveel cafeïne als in 1 kopje koffie (gemiddeld 80 mg cafeïne). De Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS) en de daarbij aangesloten producenten onderschrijven dit advies van het Voedingscentrum.

FWS voorstander van verantwoorde consumptie van energiedranken

De Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS) reageert op het bericht op Nu.nl over een jongen in Zoetermeer die onwel is geworden na het drinken van 3 liter energiedrank. Raymond Gianotten, directeur FWS: “Wij keuren overmatige consumptie van energiedranken ten sterkste af. Deze jongen had 3 liter energiedrank gedronken en dat is echt uitzonderlijk veel.

Abonneren op RSS - energiedrank