Van ‘limoenade’ tot frisdrank

Frisdrank bestaat al honderden jaren. De verkoop van het drankje, gemaakt van limoensap, suiker en water, begon in het 17e-eeuwse Italië. Deze ‘limoenade’ werd verkocht in ijssalons, waar het drankje goed was te koelen.

Industrieel proces

De Engelse scheikundige Joseph Priestley ontdekte in 1767 hoe je koolzuurgas aan water toevoegt. De toepassing van deze uitvinding op ‘limoenade’ betekende de start van de frisdrankindustrie. De Zweed Gahn opende in 1776 de eerste frisdrankfabriek. Zijn ‘Nya Mineralvatten Fabrik’ produceerde drie flesjes frisdrank per uur.

Van luxe naar populaire drank

Frisdrank was lange tijd een luxe drank die rijke mensen dronken in de zomermaanden. Amerikaanse en Canadese soldaten maakten frisdrank in Nederland populair toen ze hun ‘soft drinks’ in de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog meebrachten naar Europa. In 1956 introduceerde de Nederlandse frisdrankenindustrie officieel de term ‘frisdrank’.

Stijgende consumptie frisdrank

In de jaren zestig groeide frisdrank uit tot populaire dorstlesser. Dronk een gemiddelde Nederlander in 1960 nog 13 liter frisdrank per jaar, tien jaar later was dit al 55,5 liter. Lees hier meer informatie over de huidige consumptiecijfers.

Beleef de geschiedenis van frisdrank dichtbij!

In de CHV Noordkade in Veghel is een verzameling van historische flessen, machines, emballagegoederen en reclame- en promotiematerialen te bezichtigen. Deze verzameling is gerelateerd aan de Nederlandse industrie van frisdranken, verpakte waters, vruchtensappen en limonadesiropen. De frisdrankcollectie is eigendom van Vereniging FWS en was van 2000 tot de sluiting in 2015 tentoongesteld in het Nationaal Likeur- & Frisdrankenmuseum Isidorus Jonkers in Hilvarenbeek. Sinds begin 2016 is de FWS museumcollectie te zien in de CHV Noordkade, een unieke locatie waar ooit Europa’s grootste mengvoederfabriek was. CHV Noordkade is een prachtige locatie waar kunst, cultuur en food samenkomen. De FWS museumcollectie wordt beheerd door Stichting Industrieel Erfgoed Meierij (SIEMei) en is te bezoeken onder begeleiding van een gids.