Samenstelling

Limonadesiropen zijn na het aanlengen met water verfrissende, alcoholvrije dranken. Een limonadesiroop bestaat in ieder geval uit suikers en/of zoetstoffen en water waaraan mogen zijn toegevoegd o.a. aroma’s, eetbare bestanddelen van vruchten of planten en vruchten- of plantensappen. In ‘light’-limonadesiropen zijn de suikers vervangen door kunstmatige zoetstoffen. De meest voorkomende ingrediënten worden hieronder kort besproken.

Suiker
Suiker (of saccharose) behoort tot de groep van de koolhydraten. Koolhydraten leveren samen met vetten en eiwitten het lichaam energie. Zonder energie kan het lichaam niet goed functioneren. Suikerhoudende limonadesiropen worden gezoet met suikers, light siropen niet. Op de verpakking staat zowel het totaalgehalte aan koolhydraten vermeld als de hoeveelheid suikers. Suikers hebben naast de functie van zoetmiddel en energieleverancier nog meer functies, namelijk als conserveermiddel, smaakverbeteraar en ze geven stevigheid en structuur aan levensmiddelen. De suikers die in Nederlandse siropen worden verwerkt, worden voornamelijk gewonnen uit suikerbiet en in mindere mate uit suikerriet.

Zoetstoffen
Zoetstoffen zijn producten die vanwege hun zoetend vermogen in plaats van suiker worden gebruikt in levensmiddelen. Ze mogen alleen in voedingsmiddelen worden gebruikt als is aangetoond dat ze veilig zijn voor de gezondheid. De enige zoetstoffen die op dit moment aan siropen mogen worden toegevoegd zijn acesulfaam-K, aspartaam, cyclamaat, neotaam, neohesperidine, sacharine en sucralose.
Zoetstoffen leveren nauwelijks of geen energie. In siropen worden meestal combinaties van meerdere zoetstoffen gebruikt. Omdat de zoetstoffen elkaar versterken, zijn slechts kleine hoeveelheden nodig om het gewenste smaakeffect te krijgen.

Water
Het water dat verwerkt wordt in siropen is bronwater of natuurlijk mineraalwater, leidingwater of water uit eigen bron. Het is puur en helder en heeft geen geur of kleur. De fabrieken betrekken het drinkwater uit eigen bronnen of van de waterleidingbedrijven. Indien nodig, wordt het in de fabrieken nog eens extra onthard en/of gezuiverd. In de laboratoria van de fabrieken wordt de kwaliteit van het water voortdurend gecontroleerd.

Additieven/Hulpstoffen
Aan siropen kunnen o.a. kleurstoffen, conserveermiddelen, anti-oxidanten en voedingszuren worden toegevoegd. Deze stoffen helpen bij de houdbaarheid, kleur, glans, geur en smaak van een product. Deze hulpstoffen heten additieven en worden op het etiket aangeduid met hun eigennaam of met een E-nummer. Dit nummer betekent dat de stof veilig is bevonden door de Europese Unie. De Warenwet regelt welke hulpstoffen in welke hoeveelheden mogen worden gebruikt. Voor een overzicht van alle E-nummers: Voedingscentrum.

AdditievenE-nr'sWerking
KleurstoffenE100-180Geven kleur
ConserveermiddelenE200-300Remmen de groei van bacteriën en schimmels
Anti-oxidantenE300-321Beschermen tegen bederf en vitamines blijven langer behouden
ZoetstoffenE950-967Geven een zoete smaak en leveren bijna geen calorieën

 Vitamines en mineralen
In Nederland is toevoeging van vitamines en mineralen aan siropen toegestaan, maar wel onder strikte voorwaarden. Alleen de volgende vitamines en mineralen mogen aan siropen worden toegevoegd: vitamine A in de vorm van beta-caroteen, vitamine B1, vitamine B2, Niacine, vitamine B6, pantotheenzuur, vitamine B12, biotine, vitamine C, vitamine E, vitamine K, Ca, Mg, Fe, Mn, Na, K, Cl, P, Cr en Mo.