26/08/2010 (juice-news.de )

Aroniasap rijk aan waardevolle voedingstoffen

De aroniabes – ook zwarte lijsterbes genoemd – is nog niet zo bekend, maar heeft wel veel te bieden. Van alle bessen lijkt de aroniabes de hoogste celbeschermende werking te hebben. Deze eigenschap komt door de waardevolle voedingstoffen, in het bijzonder door het zeer hoge gehalte aan secundaire plantenstoffen.

Aroniabessen worden meestal als sap aangeboden. Deze sap heeft een fris-zure smaak en is bijzonder lekker als hij gemengd is met appel- of perensap of met nectar van zwarte aalbessen. Wie houdt van de fris-zure smaak, kan aroniasap ook puur genieten. Daarnaast kunnen ook de verse vruchten worden gegeten.

Oorspronkelijk komen de aroniabessen uit het Oosten van de VS en Canada. Rond 1900 zijn de bessen naar Europa gekomen en werden in de toenmalige Sovjet-Unie verbouwd. Nu zijn ze ook in andere Europese landen te vinden. Plantkundig horen de aroniabessen bij de rozengewassen, dezelfde botanische familie als de aardbeien. Er zijn twee soorten: de zwarte (aronia melanocarpa) en de rode aroniabessen (aronia arbutifolia). Beide soorten groeien aan een twee tot drie meter hoge struik die tussen mei en juni witte bloesems heeft. Eind augustus resp. begin september worden de bessen geoogst en komen ze in de handel. Voor de verdere verwerking worden normaal gesproken de zwarte bessen genomen. Van deze bessen wordt fruitsap, fruitsiroop, jam of fruitgelei en zelfs thee gemaakt.

Aroniasappen zijn rijk aan mineralen zoals kalium, magnesium en zink alsmede de vitaminen B1, B2, B6, niacine en panthoteenzuur. Deze waardevolle inhoudsstoffen blijven ook na de verwerking in het vruchtensap behouden. Daarnaast bevat aroniasap ook beta carotin en foliumzuur. Bijzonder zijn echter de hoge gehaltes - zowel in de bessen als in het sap - van secundaire plantenstoffen, zoals procyanidine en anthocyanidine. De secundaire plantenstoffen in de aroniabes en het aroniasap kunnen een beschermende werking hebben op cellen, lever en hart en ze kunnen de groei van kankercellen remmen. Deze effecten zijn voor een deel in het laboratorium, voor een deel ook bij dieren en mensen onderzocht. Wetenschappers onderzochten bovendien ook de rol van aronia ter preventie en controle van diabetes. Het meest opzienbarend is de beschermende werking voor cellen. In vergelijking met andere dranken die ook rijk aan secundaire plantenstoffen zijn, zoals sap van blauwe bessen of cranberry en rode wijn, heeft aronia de hoogste celbeschermende capaciteit, soms tot vier keer meer dan in andere dranken [1] .

Recente discussies over blauwzuur in aroniabessen kunnen worden ontkracht met het feit dat het om een verwaarloosbaar lage hoeveelheid gaat. Door thermische behandeling, zoals pasteurisatie van sap, wordt het gehalte aan blauwzuur nog eens gereduceerd. De waardevolle voedingstoffen maken het in ieder geval de moeite waard om aroniasap – puur of gemengd met andere sappen – te drinken.

[1] Kulling SE & Rawel HM (2008): Chokeberry (Aronia melanocarpa) – A review on the characteristic components and potential health effects. Planta medica 74: 1625 – 1634.

Vertaald door de FWS


« Terug